Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1910/i108100.jpg?1572253546

Вогнеборці-добровольці на Рівненщині

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

70% пожеж на Рівненщині виникає у сільській місцевості. Аби чим швидше подолати вогонь, у сільських громадах місцева влада створює бригади з пожежників-добровольців. Вони - готові рятувати ваше життя з палаючого вогню не беручи за це ні копійки.

“У нас в області створено 68 підрозділів пожежних та добровільних команд. Додатково ще треба створити 34 підрозділи”,- розповідає Олександр Мохрик, заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області.

Хто такі добровольці-пожежники?

Добровольці — це небайдужі, які у своїй громаді підсилюють діяльність місцевої пожежної команди та спільно з професійними рятувальниками ліквідовують пожежі та інші надзвичайні події.

Аби ними стати, вони попередньо мають пройти спеціальну підготовку. А це:

  • теоретична підготовка. Вона передбачає застосування різних форм навчання: очну, заочну, дистанційну. Заняття проходять або у навчальному пункті або можуть бути виїзні.
  • практична підготовка добровольців-вогнеборців, що відбувається на базі державних пожежно-рятувальних підрозділів (за місцем проживання добровольців).

І тільки після успішного проходження теоретичної та практичної складової навчань громадянин зможе стати частиною добровільного руху вогнеборців свого населеного пункту.

Добровольці можуть працювати на рівні з професійними пожежниками, бо ж постійно підвищують свій рівень майстерності.

 Вимоги до добровольців із сайту ГУ ДСНС

Діяльність добровільного пожежника: що включає в себе?

Діяльність пов’язана з ризиком:

  • участь у пожежогасінні;
  • допомога на гасінні пожеж,які виникли внаслідок ДТП;
  • надання первинної медичної допомоги при пожежах, ДТП та надзвичайних ситуаціях;
  • допомога в евакуації населення при виникненні надзвичайних ситуацій.

Не ризикова діяльність:

  • масово-роз’яснювальна робота про важливість діяльності добровольців;
  • організація роботи дитячих і молодіжних громадських об’єднань;
  • допомога в утриманні матеріальної та технічної бази;
  • організація господарської діяльності громадських об’єднань залучення коштів.

Вимоги до добровольців
До ризикової діяльності: До не ризикової діяльності:
 
  • вік: 21-60
  • без обмежень по статі
  • відсутність медичних протипоказань до фізичної особи
  • без обмежень по віку
  • без обмежень по статі
  • наявність вдповідної освіти або досвіду роботи для робіт, пов'язаних з обслуговуванням техніки

 

 

Крім того до їхніх обов'язків входить не лише ліквідація вогню, але й допомога місцевим жителям. Вони розчищають дорогу від дерев чи снігових заметів, відкачують воду і це не увесь список їхніх справ. Аби допомагати своїй громаді - у Білій Криниці створили Центр безпеки, де знаходиться команда пожежників, патрульна поліція і у майбутньому з'явиться швидка допомога.

Біла Криниця

Центр Безпеки був побудований за ініціативою Республіки Польщі, а також за допомогою сільської ради. Він призначений для ліквідації вогню та надання різнопланової допомоги.

"Центр безпеки в таких громадах як наша вкрай необхідна. Бо пожежа - це стихійне лихо і нам треба вберегти свою громаду. Нині наші працівники місцевої пожежної охорони виїжджали 17 разів на пожежі та загорання, надавали різноманітні допомоги, починаючи від рятування людей від заметів, а також виїжджали на приватний будинок, вичищали димаря, бо була загроза загоряння сажою і це могло призвести до вибуху”, - Віталій Дем'янчук, рятівник-доброволець у Білій Криниці.

Крім того, на платній основі у Центрі безпеки працює чотири рятувальника. Та все ж основну допомогу подають на хлопців-добровольців. Віталій Дем’янчук, додає, що зараз кількість персоналу збільшується, бо ж постійно з’являються ті, хто готовий допомогти, якщо буде стихійне лихо.

- Чи є для добровольців привілеї у селі?

- Звичайно, є. Ось на День Незалежності ми найкращих нагородили грамотами і грошовими допомогами, - відповідає Віталій Дем'янчук.

 Центр безпеки у Білій КриниціЦентр безпеки у Білій КриниціЦентр безпеки у Білій Криниці

Шпанівська ОТГ

- громада об'єднала 9 населених пунктів

Та, якщо у Білій Криниці все ж є штатні працівники, які отримують заробітну плату, то ось нещодавно свою роботу почала команда на 100% з добровольців у Шпанівській об'єднаній громаді.

Пожежники вміють надавати домедичну допомогу та швидко реагують у надзвичайній ситуації.

З середини вересня у Шпанівській ОТГ була створена пожежна команда, аби її створити місцева влада переймала досвід у європейських країн, так би мовити пройшла бойове хрещення.

У квітні проходили навчання в Республіці Польща, за програмою U-LEAD по організації роботи в пожежних частинах. З європейського досвіду 70-80% пожежних частин, що працюють на будь-якій місцевості є добровільною пожежною командою”, розповідає Олександр Божок, інспектор цивільного захисту Шпанівської ОТГ.

Спочатку у громаді дали оголошення про набір команду пожежників-добровольців. На таке повідомлення відгукнулося 16 небайдужих, 12 з них вже пройшли навчання у польських колег. Нині ж отримали посвідчення у навчальному центрі ДСНС Рівненської області. Підтримували шпанівських пожежників обласні надзвичайники. А саме проінформували як правильно організувати роботу в команді та як працювати з обладнанням. Від них у подарунок отримали і автомобіль. Та ось, щоб його зберігати у хороших умовах, зараз самостійно будують пожежне депо, біля нього планують звести і спорткомплекс, щоб у вільний від роботи час зайнятись собою.


 Олександо Божок зізнається, що досвід у сусідніх громад переймали, але у них модель місцевої рятувальної громади, а не добровільної. Тобто працівники рятувальної служби у сусідніх громадах чергують цілодобово, мають відповідні посади та заробітну плату. А ось в Шпанові створюється модель на 100% добровольців.

Фінансуватиме забезпечення пожежників Шпанівська сільська рада, а от самі рятувальники працюватимуть на добровільних засадах. Кажуть, до кінця не вірили, що задум вдасться, але в громаді знайшлися небайдужі, які й сформували команду.

 

Смизька ОТГ

- громада, яка об'єднала 13 сіл.

У Смизькій об'єднаній територіальній громаді пожежну команду довелося відновлювати фактично заново. Адже після розпаду колгоспу надію покладали лише на рятувальників з районного центру. Розуміючи, що так далі не можна за справу взяли ентузіасти - без освіти, але з розумінням необхідності.

Пожежну частину засновано 10 вересня 2010 року. За словами Петра Нагалки, керівника Смизької пожежної команди, починали вони з нуля. На той час ремонтували все своїми руками та і працювали за польською системою. Нині ж смизькі пожежники мають штат, який складається з 10-ти людей: 5 водіїв, 4 пожежних та керівник. Усі вони пройшли спеціалізовану підготовку, і мають сертифікати, додає Петро Нагалка.

 

Зараз смизькі пожежники більш-менш забезпечені матеріально. За попередній рік бюджет склав 1 мільйон 200 тисяч гривень, розповідає керівник Смизької пожежної команди. Ці кошти вони витрачають на зарплати та матеріально-технічне забезпечення. Фінансують їх з місцевого бюджету громади.

Володимир Доля працює пожежником лише півтора роки. Каже, вогнеборцем став випадково. Залишився без роботи, а у селищі тоді саме формували пожежну команду. Тож пройшов курси і тепер несе службу, захищаючи усю громаду.

Нині до 80% пожежних підрозділів у Європі складаються з добровольців. Така ж тенденція започатковується на Рівненщині. Бо ж співпраця професійних пожежників та волонтерів довела, що має право на існування.

Авторка: Іванна Власюк

Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: