фото ілюстративне
Вивіска - не реклама. Наголошуючи на цьому, у Рівненському окружному адміністративному суді, місцевий адвокат намагався оскаржити рішення міськвиконкому, щодо порядку розміщення вивісок у Рівному. Однак, із цим не погоджувався юрист від міської ради. У суді виникли гучні дебати. Тож на чиєму боці правда, дивіться далі.

Вивіски та зовнішня реклама - це обличчя міста. Із таким гаслом громадські активісти просили Рівне нський міськвиконком затвердити порядок їх розміщення. Там проект ухвалили. Більше того, комунальники демонтували незаконно встановленні вивіски.

Я думаю, що в нашому Рівному дуже багато вивісок, аж занадто, наше місто світиться ними. Наприклад закордоном, зовсім такого немає. Я думаю, один магазин має мати одну свою рекламу і все.

Попри це, знайшлись і ті хто проти цього демонтажу. Тому подали позов до суду, аби оскаржити це рішення міськвиконкому. Мовляв, вивіска не є рекламою, це лише навігація, яка допомагає знайти певний заклад чи точку продажу. А цей проект та й сам демонтаж порушує права позивача.

Якщо вона порушує права тільки інших осіб - це згідно цивільного кодексу. Та - інша особа має право звернутися до суду, суд визнає її дійсною, якщо є порушення якихось прав і зобов'яже демонтувати добровільно цю вивіску. Якщо особа відмовляється, передається виконавчий лист до виконавчої служби і це вже вчиняє дії виконавча служба. Є в нас така структура - виконавчий орган, виконавча служба. І вона вчиняє дії - виконавча служба. А не виконавчий комітет Рівне нської міської ради, - каже позивач.

Позивач вимагав відшкодування збитків у розмірі 3 тисяч 500 гривень. За, на його думку, незаконні дії виконавчого комітету Рівне нської міської ради. Однак, юрист із управління архітектури на це має свої аргументи.

Лише після того, якщо управління буде вважати, що вивіска порушує права та інтереси особи чи порушує порядок. Вона визнається самовільно встановленою. І вже далі - те що ви говорите тільки не задом на перед, - говорить юрист Денис Біцук.

Переглянувши всі матеріали справи та вислухавши обидві сторони представниця Феміди оголосила вирок.

Від 13 листопада 2009 року №113 про затвердження порядку розміщення вивісок у місті Рівному. Стягнення з виконавчого комітету Рівне нської міської ради компенсації у розмірі 3500 гривень відмовити повністю, - говорить суддя Рівне нського окружного адміністративного суду Тамара Кошелюк.

Громадські активісти, які вимагали упорядкування вивісок, кажуть перемогою задоволені, а на цьому не зупинятимуться.

Вже багато нових підприємців розміщують свої заклади із правильними вивісками.Тому ми бачимо позитивний прогрес цих правил, тому що навіть не думали нікого штрафувати за вивіски. Тому, навіть наявність цих правил розроблена. Коли громада міста каже: робити вивіски правильно. Воно вже позитивно впливає на зовнішній вигляд міста, - розповів учасник групи з розробки розміщення вивісок Павло Алексєвич.

Додає, не планують запроваджувати штрафи за неправильні вивіски. Сподіваються, що нові підприємці їх розміщуватимуть не руйнуючи архітектуру міста.

Читайте ще: у Шпанові розчистили річку Устя

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber