Президент України Володимир Зеленський відсторонив голову СБУ Івана Баканова та генеральну прокурорку Ірину Венедіктову від займаних ними посад. Мотивував це - неналежним виконанням службових обов'язків. Зеленський повідомив, що понад 60 прокурорів та співробітників СБУ після вторгнення росії, залишилися на тимчасово окупованій території та працюють на ворога. Наголосив, про відповідальність головних посадовців, за своїх підлеглиг. Більше інфрормації, далі у сюжеті.

Понад шість сотень кримінальних проваджень за державну зраду та колабораціонізм щодо працівників силових та правоохоронних органів. Президент відсторонив від посади генпрокурора Ірину Венедіктову та усунув від виконання службових обов'язків голову Служби Безпеки України Івана Баканова.

Один з них, екс-начальник УСБУ в Криму Олег Кулініч 17 липня був затриманий. Задокументовано факт передачі ним розвідданих російським спецслужбам.

Щодо самого відомства, обов'язки голови СБУ тимчасово виконуватиме Василь Малюк. А обов'язки генерального прокурора покладено на Олексія Симоненка. Такі кадрові зміни ініційовані президентом викликали неоднозначну оцінку суспілсьтва та лідерів думок. Певно найбільш радикальна позиція - у журналіста Юрія Бутусова.

А до останнього і справді чимало питань, посадовець, який раніше працював в МВС за часів Януковича, був причетний до розгону активістів та виправдовував дії правоохоронців. До того ж, встиг засвітитись у корупційному скандалі довкола квартир Нацгвардії. Татарову НАБУ вручило підозру, проте відсторонена Ірина Венедіктова змінила групу прокурорів у справі, тим самим втрутилась у розслідування та врятувала його від відповідальності. За словами експертів, це стало можливим завдяки відсутності керівника Спецалізованої антикорупційної прокуратури, проте вже незабаром, за словами президента, ситуація може змінитись.

Згадав президент і конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Призначення очільників органів антикорупційної інфраструктури - головна вимога до України з боку ЄС, на шляху до євроінтеграції. Чи вдасться їх виконати та які наслідки матиме кадрова політика у силовому блоці - стане відомо вже найближчим часом.

 Читайте також: СБУ та ДБР затримали ексначальника одного з регіональних управлінь Служби безпеки України