На календарі перший місяць літа, а це означає, що прийшов час відпусток. Планують відпочинок, як в Україні так і за кордоном. Наші журналісти дізналися , що потрібно знати та які документи мати аби виїхати закордон з дітьми та на власному автомобілі.

Рівнянка Інна планує свій відпочинок за кордоном. Їхатиме разом з сім'єю, а тому вирішила заздалегідь виготовити закордонний паспорт для свого сина Юрка.

Вирішили нашого маленького хлопчика вивести у світ. Показати щось нове, тому вирішили виготовити йому паспорт. Ми сьогодні тільки прийшли подавати документи, нам три рочки ми вперше на таку процедуру потрапили,- каже Ірина.

Паспорт для виїзду за кордон, як для дітей так і для дорослих, можна виготовити за 20 робочих днів. Вартує він 557 гривень, терміновий 810 гривень і за 7 робочих днів. До слова, з 1 липня ціни на цей документ зростуть. Крім того, якщо у подорож збирається тільки один із батьків, інший має дати згоду.

При подорожах за кордон одним із батьків для дитини до 16 років необхідно мати нотаріально засвідчену згоду другого з батьків. Із вказанням держави куди прямує дитина,а також терміну перебування за кордоном, - каже головний спеціаліст із зв'язків із громадськістю УДМС в Рівне нській області Валентина Іванюк.

Є винятки, коли дитина може їхати без згоди іншого з батьків. До прикладу, якщо батько іноземець, або ж коли є заборгованість аліментів більше чотирьох місяців. Подорожують громадяни і на власному автомобілі.

Є мрія поїхати у Грецію. Багато читав, цікава країна історична, - говорить Євген.

Та для того аби виїхати за кордон власним або ж орендованим автомобілем, необхідно мати наступні документи:

Водію потрібно мати документи на цей автомобіль, свідоцтво про реєстрацію для виїзду, посвідчення водія і міжнародне посвідчення. Воно вимагається у тих країнах,які не підписали міжнародну конвенцію про дорожній рух, - каже провідний консультант-адміністратор ТСЦ 5641 РСЦ МВС в Рівне нській області Роман Баранчук.

Коштує міжнародне посвідчення водія 8 гривень 16 копійок. Термін дії 3 роки. Крім того для подорожі потрібно мати зелену карту, державний номерний знак, розпізнавальний знак України на автомобілі. Якщо ж ви втратили посвідчення водія за кордоном, то потрібно звернутися в територіальний сервісний центр для його відновлення.

Для цього потрібно подати паспорт громадянина України, медичну довідку, ідентифікаційний код і оплата 219 гривень.

Та ж сама процедура якщо втратили чи пошкодили номерний знак. Тільки доведеться пройти ще експертний огляд. Та крім документів досвідчені водії радять усім, хто збирається подорожувати продумати свій маршрут.

Попередньо однозначно потрібно виявити чи є платні дороги у тій країні куди їдете. Зокрема в Болгарії потрібно заплатити за користування дорогами. Перед тим як їхати однозначно треба почитати базову інформацію, яку ви хочете відвідати, - розповідає турист Петро.

Тому відправляючись за кордон, добре сплануйте свою поїздку та підготуйте усі необхідні документи.
 

Читайте щеде купатися: фахівці перевірили водойми Рівне нщини

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber