Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/2001/i110007.jpg?1579271072

"Віддана": чим зацікавить фільм рівненської режисерки

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

 Справжній ажіотаж серед кіноманів викликав фільм «Віддана», який вийшов у прокат у кінотеатрах України 16 січня. Його режисерка – рівнянка Христина Сиволап. Та це не єдиний факт, чому на фільм варто піти. До чого варто бути готовим глядачеві перед походом у кіно – ми зібрали для вас цікаві факти та критичні думки про нову українську стрічку.

Головні героїні фільму з Х. Сиволап і С. Андрухович

Сюжет

Фільм «Віддана» - картина, якій відразу пророкували успіх.

По-перше, саме через авторку оригінального тексту – роману «Фелікс Австрія» - Софію Андрухович. По-друге, саме вона створила твір, котрим зачаровувалось журі не одного літературного конкурсу. А отже, фільм на початку мав гідний сценарій. Не дарма роман був визнаний кращою книгою 2014 року за версією ВВС Україна. 

 Найприкметніше те, що авторка роману «відпустила» творців стрічки. Тобто довірилася таланту молодої режисерки Христини Сиволап та продюсерки Надії Зайончковської.

“У процесі спілкування з продюсеркою я вже мала уявлення про фільм, і зрозуміла, що він вийде іншим, ніж книга. Це навпаки дуже добре. Я можу насолоджуватися ним повноцінно. Стрічка знята за схожим сюжетом, але відхід, стилістика, кольори та легкість цього фільму переважають над світом роману, бо книга значно важча”, - розповіла про екранізацію Софія Андрухович.

Попри це варто приділити увагу сюжету. В описі до картини йдеться:

Історія починається у Станіславові в другій половині 19 століття. Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але вдається врятувати двох дівчат – рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. У момент розпачу доктор вирішує виховувати їх разом. Минає 25 років. Дівчата виросли і так само нерозлучні, хоча Аделя тепер заміжня. Стефа ж веде господарство, втамовуючи свою пристрасть у кулінарії. Та вони досі не розуміють, хто вони одна одній: сестри та подруги, чи служниця та господиня. У калейдоскопі любові та ревнощів, подвійних смислів та таємниць грань між реальністю і вигадкою остаточно зникає. Красиві наряди, вишукані страви та безкінечні шпацери… Що ж станеться, коли ілюзія почне розвіюватися, а замість неї вималюється реальність?
Головні героїні фільму
 

Краса у дрібницях

Події фільму відбуваються у славному місті Станіславові (сучасний Івано-Франківськ). Та от біда – знімати його у самому Франківську виявилося неможливим. Аж надто осучаснили місто архітектурою та асфальтом. У цілому місті знайшовся аж один будинок на вулиці Липовій. Щоправда місця виявилось замало, аби знімати тут, та й домовитися з усіма жильцями – справа нелегка.

Тому фільм знімали відразу у кількох містах: у Києві, в Чернівцях, Білій Церкві та кіноселищі Ніжиловичах під Києвом. А також у павільйоні кіностудії, де вибудували дім, який дуже нагадує свій франківський аналог.

Окремої уваги потребують костюми та прикраси, які виготовлялись спеціально для фільму. Якщо говорити відверто, то художник по костюмам Леся Патока створила загалом 150 готових костюмів в стилістиці того періоду. Переважна більшість з них – це одяг панночки Аделі, який супроводжується величезною кількістю капелюшків, прикрас та сумочок. Та й самі прикраси кінострічки оцінюють у понад 100 тисяч гривень.

Не менше краси й загадковості додають фільму дивовижні дрібниці: фокусники, ілюзії, літаючі предмети та навіть картини, які говорять.

Еротика й неоднозначність

Трейлер «Відданої» обіцяв скандальне еротичне відео з натяками на одностатеві відносини. Так, тут справді є оголені жіночі тіла – молоді й привабливі. Але насправді до кінця не зрозуміло: що ж поміж головними героїнями – роман, пристрасть чи дружба?

"У фільмі, як і в книзі, ми ставимо питання і не даємо відповіді про інтимні стосунки між головними героїнями. І це було нашим свідомим рішенням, адже сам глядач повинен вирішити для себе, що відбувається між Стефою і Аделею. Ми хотіли зберегти незрозумілість їх відносин, і складність тут в тому, що букви це одне, а коли ти переносиш їх на екран, то вони стають фізикою оголених тіл. Зберегти таємничість в таких умовах вкрай складно, але, здається, у нас вийшло", - зазначила режисерка Христина Сиволап.

До слова, саме еротичні сцени знімали першими. Акторки не один раз повторювали: спершу було ніяково, але потім процес йшов легко й невимушено. Це при тому, що саму лише сцену у ванній, коли одна з героїнь миє іншу, знімалася 17 годин аж поки вода не охолола остаточно.

Творці фільму відзначають подвійний сенс його назви – глядач сам може обрати, з яким наголосом прочитати назву фільму: “ВІддана” або “ВіддАна”. 

 Відома невідомість

Будемо відвертими, над фільмом «Віддана» працювало стільки відомих особистостей, що очікувати його появи варт було лише заради цього. До прикладу, чого варті лише імена акторів, які таки грають у фільмі, хоч і не головні, ролі: Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Наталія Васько та навіть Юрій Андрухович! А тепер додайте до цього переліку ще й епатажну балерину Катерину Кухар, політ у «Відданій» для якої став дебютом у кіно.

Не менше ажіотажу викликає й ім’я людини, яка створювала музику до кінофільму – Євген Філатов – він же The Maneken. Для нього така робота стала дебютною, але не менш казковою. Саме так найчастіше характеризують музику, яка віддає такою ж ніжністю й піднесенням, як славнозвісна «Амелі», критики.

Окремо варто згадати й імена тих, хто виконав саундтрек до фільму. Тіна Кароль та Юлія Саніна створили насправді дивовижний дует таких різних жінок – саме цим підкреслюючи неоднозначність відносин поміж головними героїнями фільму Аделею та Стефою.

Та будемо відверті, чимало у фільмі й нових облич, чим ця картина іще більше вирізняється на фоні інших. Так, за задумом авторів, виконавицю ролі Аделі шукали у Польщі, а Стефу – в Україні. Та фактично сталося навпаки. Саме служницю Стефу зіграла польська акторка Маріанна Янушевич, для якої роль стала дебютом у кіно. І хоч кажуть, що вона до кінця зйомок вільно говорила українською, на екрані чуємо ми зовсім інший голос. Не менше труднощів виникло й з пошуком акторки для ролі панночки. Врешті, вибір пав на українську актрису Алесю Романову. Для неї фільм також став випробовуванням, бо ж досі її можна було помітити у кіно лише в епізодах, а тут – головна роль, емоції крупним планом та чимало еротичних сцен...

Слово критикам

"І з чим творча команда впоралася на всі 100%, так це з відтворенням історичної епохи. Робота з костюмами просто неперевершена, безліч унікальних страв тогочасної Галичини, інтер’єр та декорації виглядають дуже натурально й естетично – вражає. Для зйомок фільму під Києвом на чотирьох гектарах землі відтворили справжнє місто. Сприймається це видовище дуже натурально. І я б назвав це, певно, найвражаючою роботою з декораціями серед усіх досі знятих українських фільмів.

Тож за ефект перенесення в часі – респект. Частково через те й картинка в більшості випадків виглядає апетитно.

Творцям фільму вдається донести головну ідею до глядача. Вона вкладена у гасло стрічки:

“Кожен отримує те, що хоче. Кожен має таку любов, якої прагне.” Фільм про те, як люди заганяють самі себе в клітку, живуть власними ілюзіями, які стають з ними одним цілим. І тоді вивільнитися стає дуже складно.»
Віталій Гордієнко, актор, YouTube блогер «Загін Кіноманів»

Де і коли дивитись?

Про показ фільму на Рівненщині вже повідомили у Сарнах, Вараші та Костополі.

Побачити «Віддану» можна буде й у Рівному. У Кінопалаці «Україна» стрічку показутимуть два тижні. Перші сеанси відбудуться у суботу та неділю (18 січня та 19 січня) о 18:00 та 21:20. 

Окрім того, у неділю, о 17.00 в Майстерні міста відбудеться творча зустріч з Христиною Сиволап. Після цього у кінопалаці "Україна" о 18:00 відбудеться презентація фільму "Віддана" і там Христина Сиволап розкаже більше деталей про стрічку.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: