Фото ілюстративне
Власникам автомобілів на єврономерах незабаром буде несолодко. Пільговий період розмитнення закінчився, а хто ще досі цього не зробив - готуйтеся до штрафів і немаленьких. Бо з 24-го травня вступає в дію новий закон про автомобілі на єврореєстрації.

Вигідно купив автомобіль, а їздити на ньому стає зовсім невигідно. Мова йде про автомобілі на єврономерах. Адже, з 24 травня підвищаться штрафи за водіння нерозмитнених автомобілів. Це нововведення не подобається рівнянину Роману Стецько. Чоловік розповідає, заплатив за свою машину трохи більше 5-ти тисяч євро. А її розмитнення дорівнює вартості автівки.

Я придбав даний автомобіль за 5 тисяч 200 євро, і розмитнення обходилося рівно в таку ж суму. На сьогоднішній день розмитнення цього автомобіля обійдеться в 6 тисяч 800 євро. Це орієнтовно, тому-що коли брокер подає декларацію, сума чомусь завжди збільшується, - розповів власник авто на єврономерах.

Таких водіїв як Роман чимало. Адже, до 23 травня в Україні діють норми про адміністративну відповідальність для власників автомобілів на єврономерах. Після цієї дати при перевищенні терміну транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу з іноземною реєстрацією більш ніж на 30 діб, громадянам загрожує штраф у розмірі 170 тисяч гривень або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду. А скільки коштуватиме розмитнення, можна розрахувати за формулою.

За основу береться митна вартість транспортного засобу від якої сплачується 10%- мито, акцизний податок, якщо це підакцизний транспортний засіб. Тобто - це легковий транспортний засіб. Який розраховується по формулі. Тобто є базова ставка, враховується коофіцієнт двигуна і коофіцієнт віку. Тобто чим старший автомобіль - тим вищий акцизний податок. І плюс податок на додану вартість так званий ПДВ - 20% від митної вартості автомобіля, - говорить перший заступник начальника Рівне нської митниці ДФС Сергій Панчук.

Більше того, з 24-го травня патрульні мають право зупиняти для перевірки автомобілі на єврореєстрації. Штрафні санкції передбачені і за керування водієм транспортним засобом, щодо якого порушено терміни його тимчасового ввезення або переміщення в митному режимі транзиту.

Відповідальність за таке, законодавець встановив у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - це 8 з половиною тисяч гривень, а у разі повторного вчинення такого правопорушення протягом року, відповідальність збільшено уже вдвічі до них також додана також можливість позбавлення керування транспортним засобом строком на 1 рік та з можливою конфіскацією автомобіля, - розповів командир роти №1 батальйону УПП в Рівне нській області Андрій Ліснічук.

Тож, аби уникнути штрафів та конфіскації автомобіля, краще встигнути його розмитнити до 24-го травня. 

Дивіться ще: Золоте розмитнення: куди рівнянам подіти "євробляху", якщо немає грошей на легалізацію? (ВІДЕО)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber