На такий крок пішли, аби дбати про довкілля. Поминальні дні не за горами, тож скоро на рівненських кладовищах знову побільшає штучних квітів. Чим це небезпечно та чи планують якось боротися з такою проблемою в місті - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

Пластикова небезпека. В поминальні дні на кладовищах з'явиться ще більше штучних квітів. Ця традиція настільки звична для багатьох українів, що навіть вартість покупців не відлякує. Адже вони коштують як живі квіти, а часом і більше. Штучні рослини можуть пережити дощ, спеку, сніг. А ще - людину, яка їх придбала. Екоактивістка Олена Любчик пояснює, найбільша небезпека неживих квітів в тому, що їх складові тривалий час розкладаються.

Саме тому весь світ поступово відмовляється від надмірного використання пластику. Петро Мартинюк розповідає, православна церква України теж виступила проти штучних квітів і вінків на кладовищах.

В Миляцькій громаді, що на Сарненщині, заборонили використання на кладовищах штучних вінків і квітів. Голова громади Федір Хлебович каже, стежити за тим, чи дотримуються рішення виконкому будуть місцеві старости.

Голова громади Федір Хлебович пояснює, на такий крок пішли, аби дбати про екологію. До слова, в сусідньому обласному центрі, Житомирі, рішенням виконкому заборонили продаж штучних квітів під час поминальних днів. А ось у Рівному до таких кроків поки не готові.

Володимир Лапюк каже, все залежить від людей. Мовляв, вони повинні бути більш відповідальними. Продавчиня Тетяна говорить, в останні роки попит на штучні квіти почав падати, адже покупці стали більш свідомими.

Проте, навіть якщо люди відмовляться від пластикових рослин, ще сотні років їх залишки розкладатимуться на смітниках. Адже нині якогось особливого способу утилізації квітів із кладовищ - в місті нема. Сміття звідти вивозять на звалище у Бармаки.

Читайте також: На Рівненщині посилять карантин на Великодні свята