Релігійний конфлікт на Рівненщині. Віряни та керівництво єпархії УПЦ МП на Рівненщині звернулись із заявою до генерального прокурора та інших правоохоронних органів. Мовляв зазнали від голови обласної ради Сергія Кондрачука принижень, а останній породжує ворожнечу і ненависть між людьми. У поліції ситуацію вивчають.

Образи, приниження, моральні, фізичні страждання і розпал ворожнечі: віряни та керівництво Рівненської єпархії Української православної церкви Московського патріархату звернулись до Генерального прокурора із заявою. В якій звинувачують голову обласної ради Сергія Кондрачука у порушенні рівноправ'я громадян через їх релігійні переконання.

Хотіли заборонити, але не проголосували. 3 червня - позачергове засідання обласної ради: питання про зупинку діяльності УПЦ МП тоді було єдиним, яке винесли на розгляд. Однак тоді не вистачило кворуму: до зали засідань не прийшла частина обранців. Сергій Кондрачук - не приховує своєї позиції, у коментарі нашому телеканалу назвав УПЦ МП - Російською православною церквою в Україні та стверджує: рішення про таку заборону - на часі.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну - процес переходу релігійних громад з УПЦ МП в лоно єдиної помісної православної церкви України активізувався у всіх куточках нашої області. Активніше у південних районах - дещо повільніше на Поліссі. Про це розповів священник, представник прессслужби рівненської єпархії ПЦУ Петро Мартинюк.

Однак єпископ Пимен такі переходи вважає насильницькими. Подекуди, на його думку, храми захоплюють силоміць.

Механізм заборони будь-якої релігійної організації - питання виключно центрального органу законодавчої влади. Втім, звернення щодо припинення роботи УПЦ МП планують винести і на сесію міської ради. Чи буде воно розглянуте депутатами - стане відомо вже завтра 8 липня. Повертаючись до теми заяви на голову обласної ради, Сергій Кондрачук зазначив- поки що не ознайомився з повним текстом звернення.

В поліції повідомили, ситуацію вивчають. Кримінальне провадження може бути відкритим лише за умови встановлення фактів, про які стверджують віряни. Наостанок ми запитали в керуючого Рівненською єпархією про зв'язок з РПЦ, та оцінку її ролі у розв'язанні війни проти нашої держави.

До слова, представники центральних органів влади, зокрема політичної сили президента притримуються позиції, що розгляд цього питання під час повномасштабної війни - лише розколює українське суспільство.

Читайте також: Борис Джонсон піде у відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії