Сьогодні вночі, 17 липня, відбудеться місячне затемнення.

Жителі Європи, в тому числі й українці матимуть можливість бачити лише часткове затемнення місяця, а саме 65%. 

ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ:

Місяць увійде у тінь Землі  о 00:31.

Відомо, що максимальна фаза затемнення настане о 0:40 за київським часом. Одразу після цього супутник Землі перейде у повний Місяць.

Місячне затемнення

До слова, місячне затемнення — це астрономічне явище, яке відбувається, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем і Місяць потрапляє в тінь чи напівтінь Землі.

Повне затемнення відбувається, якщо Місяць потрапляє у тінь Землі повністю, сонячне проміння упродовж певного часу взагалі не потрапляє безпосередньо до його поверхні. Під час такого затемнення поверхня Місяця стає темно-червоною, але Місяць не зникає повністю. Темно-червоне забарвлення зумовлене слабким світлом, яке розсіюється крізь атмосферу Землі.

Повне затемнення

Природа цього явища подібна до природи заграви, завдяки якій небо є червоним деякий час після заходу і до сходу Сонця.

Часткове затемнення настає, коли у тінь потрапляє лише частина Місяця. При такому типі затемнення, навіть в максимальній фазі, частина Місяця лишається в півтіні, і освітлюється прямими сонячними променями.

Часткове затемнення

Півтіньове затемнення відбувається, якщо Місяць заходить тільки до напівтіні Землі, затемнення називають півтіньовим. Такі затемнення малопомітні й їх фіксують лише за допомогою приладів. Півтіньові затемнення також бувають повними, якщо весь Місяць потрапляє в напівтінь Землі, і частковими, якщо лише частина його потрапляє туди.

Півтіньове затемнення

Читайте також: місячне затемнення 17 липня: чого чекати цього дня

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber