28 лютого, у Головному управлінні поліції області відбулися заняття зі службової підготовки поліцейських та представників громадських організацій, що опікуються правами наркозалежних.

Громадські діячі презентували історію впровадження замісної підтримуючої терапії для споживачів наркотиків в Україні. Саме ця програма на думку благодійників, дає можливість частково соціалізувати таких людей та позбавити їх необхідності вчиняти злочини, щоб заплатити за наркотик.

Суть замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) полягає у щоденному довготривалому прийомі наркотичних пігулок замість уживання ін’єкційних наркотиків. ЗПТ має на меті не допустити розвиток у хворого синдрому відміни підтримувати у хворого стабільний стан фізичного комфорту та стримувати потяг до нелегальних опіоїдів. 

Пацієнти, які перебувають на замісній терапії отримують спеціальне посвідчення учасника програми. Крім того, лікар видає листок призначення наркотичних препаратів. Саме це і є підтвердженням того, що це пацієнт, який проходить лікування по програмі, а наркотики є життєво необхідними для нього ліками.

Читайте також: На Рівне нщині склали 22 адмінпротоколи щодо виборчого процесу

Ця програма досі не є «популярною» в Україні, але саме вона дає можливість стримати ВІЛ/СНІДу й інших хвороб. Ще кілька років тому про наркозалежних і чути не хотіли, адже для суспільства вони були злочинцями. 

Крім того спікери розповіли поліцейським про постконтактну профілактику вірусу ВІЛ/СНІДу. Адже, поліцейські напряму контактують з ін’єкційними споживачами наркотиків під час проведення слідчих дій. Під обшуку вони можуть ненароком вколотися використаною голкою. В таких випадках варто негайно, впродовж 72 годин, звернутися в медичні заклади, аби прийняти постконтактну профілактику, яка майже на 100% знімає ризик зараження ВІЛ.

На завершення поліцейські отримали сертифікати про проходження семінару. 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber