Метричні книги, сповідальні записи та хроніка життя гетто у Рівному - усе це і набагато більше нині показують рівнянам у обласному архіві у рамках щомісячних майстер-класів. Працівники установи вирішили навчити усіх бажаючих користуватись даними, аби відслідковувати своє генеалогічне дерево. Розібратись у старих документах спробували і наші журналісти.

Тетяна Орлицька разом з чоловіком досліджує своє генеологічне дерево з 1991 року. Нині вони вже встановили історію чотирьох поколінь їх предків. А коріння її чоловіка привело до українського гетьмана Пилипа Орлика. Що ж стосується родичів пані Тетяни, то її пошук зупинився у Варшаві, яка була спалена з усіма документами. Єдине, що встановлено - її дід служив у армії Андерса і помер у Польщі.

"Архіви були спалені, знищені під час Першої та Другої світової війни. У нашій родині відбулося злиття двох національностей - української та польської. у нашій родині усі чоловіки були військові, тому не можна було в жодному разі розголошувати, якої ти національності, хто твоя дружина. Бо тоді знищенню підлягала вся родина. У нас не збереглося ніяких записів, листів, фотографій, а лише інформація, що передавалась з вуст в вуста," - розповідає рівнянка Тетяна ОРЛИЦЬКА

У Рівне нському обласному архіві зберігається чимало цінної інформації. Тут зібрані документи з кінця 18 століття.

Дивітсья ще: алея бузку з`явиться у Рівному (ВІДЕО)

 Однак, чимало даних втрачено під час війни, через часту зміну влади у довоєнний період. Архівісти кажуть - знайти можна все, але потрібен час і терпіння. Нині засмучені тим, що не мають фінансової можливості оцифрувати цінні дані.

"Наш заклад останні роки фінансується погано, за остатковим принципом. Документи необхідно оцифровувати через те, що вони знищуються. Навіть, людина, яка кілька разів перегорне, посвітить, сфотографує, вона вже нищить цей документ," - зізнається старший науковий співробітник Державного архіву Рівне нської області Олена ГУМІНСЬКА.

З 2015 року українці отримали також доступ до архіву СБУ. Справи були розсекречені і рівняни часто тут знаходять щось цінне про їх родину. А громадяни з єврейським корінням звертаються до архівів, що вели німецькі окупанти. Вони робили це особливо ретельно. Часто до цієї установи приходять люди, щоб довести своє іноземне походження та емігрувати, підтвердити право на спадщину, свій трудовий стаж, або ж просто дізнатись, хто він та звідки.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber