У Рівненському протипухлинному центрі відкрили сучасну операційну. Вона оснащена новітнім обладнанням, яке призначене для якісного проведення оперативних втручань. Нова операційна дасть можливість зменшити термін перебування пацієнта в стаціонарі. Окрім того, тепер протипухлинний центр зможе надати допомогу ще більшій кількості пацієнтів нашої області та інших регіонів України. Подробиці знає Яна Євтушок.

Завершилася реконструкція частини приміщення проктологічного відділення під операційний блок у Рівненському обласному протипухлинному центрі. Тут наявне новітнє обладнання, що включає лапароскопічну стійку для проведення операцій, операційний стіл, обладнання для діагностики та хірургії та озоновий стерилізатор.

"Це для диспансера новий крок вперед. Ми зможемо обслужити більше хворих. Бо якщо після відкритої операції на відкритій черевній порожнині хворі повинні ну тиждень-півтора лежати в стаціонарі, то після лапераскопічної операції - два-три дні і хворий може виписуватися зі стаціонару з хорошим успіхом, - каже Григорій Максим'як, головний лікар Рівненського онкодиспансеру.

Лапароскопічні операції пов'язані з певним ризиком і для персоналу - додає головний лікар. Оскільки, тут використовується кисень, азот та багато інших речовин. Через що, в операційній оснащена незалежна система вентиляції та кондиціонування. Відтак, блок облаштували за кошти НСЗУ.

"Це кошти НСЗУ, які заробив заклад, завдяки фаховій роботі, координації роботи з департаментом охорони здоров'я, і відповідно зекономлені кошти. Я рахую, кожна ячейка медична, яка покращує якість роботи в кожному закладі, вона покращує якість медицини в області. А це наш один із пріоритетів і в військовий час теж, - розповідає Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОВА.

До слова, на сьогонішній день в протипухлинному центрі знаходиться більше трьохсот чоловік з областей, де відбуваються активні бойові дії. Окрім цього, штат поповнився і внутрішньо переміщеними особами. Тут працюють лікарі з Харківського онкоцентру, з Маріуполя, зокрема частково в диспансер релокувався Луганський медичний університет.

"Я працювала до того в Харкові. Була завідувачкою відділенням онкохірургії, печінки та підшлункової залози в Харківському онкоцентрі. Проте, під час війни Харківський онкоцентр був змушений призупинити свою діяльність, тому ми переїхали до Рівного. Дуже дружній колектив, персонал взагалі супер, молодший медичний персонал дуже добре працює, дуже кваліфіковані і я думаю, що будемо плідно співпрацювати, - каже Маргарита Пісецька, хірург-онколог.

На реконструкцію було витрачено понад 2 млн грн, з них 1,5 млн грн – вартість лапароскопічної стійки.

Читайте також: В Острозькій лікарні придбали дизельний генератор за 431 400 гривень