фото ілюстративне
Супутник, про покупку якого повідомив Благодійний фонд Сергія Притули на зібрані українцями гроші, зможе знімати об'єкти на Землі за будь-якої погоди і у будь-який час доби.

 Про це повідомляє BBC Україна.

Фонд Сергія Притули придбав супутник та доступ до бази даних знімків сузір'я супутників компанії ICEYE більше ніж на рік.

Таким чином, за словами Притули, українська армія буде отримувати супутникові знімки високої якості у режимі 24/7, а отже зможе оперативно планувати воєнні операції і "ефективніше нищити ворога".

Україна закуповувала супутникові знімки і до повномасштабного вторгнення Росії. На це виділялося приблизно 30-35 млн грн на рік, розповідає колишній радник голови Державного космічного агентства Андрій Колесник.

"Тоді ми використовували китайські та ізраїльські супутники. Цих даних на той момент нам вистарчало. Після повномасштабної агресії нам знадобилося більше інформації з більшою періодичністю", - пояснює експерт-аналітик з питань космічної галузі.

Після 24 лютого Україна почала отримувати інформацію американських компаній, таких як Maxar Technologies та Planet Lab.

На відміну від традиційних супутників спостереження, супутники фінської компанії ICEYE можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі та через хмари.

Зйомка ведеться за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR).

Як працює технологія SAR
Супутники фінської компанії ICEYE працюють з іншим інструментом спостереження Землі з космосу - так званим радаром, пояснює експерт Андрій Колесник. Це технологія SAR, яка дозволяє працювати і вночі, і при бурях та диму від пожеж. При цьому навіть маскування не є ефективним.

"Ця технологія передбачає активне спостереження. Радар надсилає сигнал на поверхню Землі, він відбивається від об'єктів і повертається в космос. Його вловлює спеціальна антена, яка й називається синтезованою апертурою", - розповідає експерт.

Ці дані опрацьовуються за допомогою спеціального системного забезпечення й ідентифікуються об'єкти, які відбили цей сигнал на поверхні Землі.

Таким чином радар дозволяє ідентифікувати багато речей, які не може ідентифікувати оптика більшості комерційних супутників.

Обмежені можливості
Водночас, за словами ексрадника голови Держкосмосу, технологія SAR має певні обмеження.

На сьогодні оптика дозволяє бачити краще просторову розрізненість, тоді як радарні технології поки що не досягли таких показників, пояснює Андрій Колесник.

Зображення Кримського мосту з супутника компанії ICEYE. Це фото компанія додала до новини про угоду з Фондом Притули

Водночас експерт припускає, що фінські супутники можуть дати кращу просторову розрізненість.

"Вони застосовують передові технології. В окремих випадках можуть дати 50 см на піксель при зйомці ділянки 5 на 5 км. Хоча компанія твердить, що в окремих умовах можуть 25 см", - пояснює Колесник.

А Сергій Притула, відповідаючи на численні запитання щодо угоди з фінською компанією, розповів, що роздільна здатність знімка, зробленого супутником компанії ICEYE буде від 50 см до 100 см залежно від площі охоплення. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.

За угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників, пояснює Сергій Притула, благодійний фонд якого підписав угоду з фінською компанією ICEYE.

"Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті", - написав волонтер у фейсбуці.

За його словами, згодом супутник можна буде перереєструвати у відповідних реєстрах на Україну.

"Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані. Тобто ми повністю володіємо, розпоряджаємося і користуємося знімками цього супутника", - додав Притула.

Розширені можливості спостереження
Власний супутник дає Україні ширші можливості спостереження, зокрема, за межі території нашої країни.

"У допомозі від країн-партнерів, зокрема і супутникових знімків, ми обмежені територією України. При використанні ресурсів фінської кампанії ми можемо замовляти собі знімки інших ділянок, зокрема, і на території країни-агресора", - каже Андрій Колесник.

Україна також зможе використовувати архівні дані компанії ICEYE, а це десятки тисяч знімків.

"Тобто ми значно розширюємо можливості нашої розвідки для того, щоб спостерігати, аналізувати і надавати нашим військовим інформацію, яка буде корисна при плануванні та проведенні військових операцій", - впевнений фахівець.

Ця розвідувальна інформація дозволить відстежувати рухи залізницею, автомобільними дорогами та розміщення об'єктів на території Росії.

Періодичність прольотів і швидкість отримання
Іноземні партнери забезпечують Україну супутниковими знімками, але із затримкою.

Експерт Андрій Колесник каже, що дані комерційних супутників, яких є близько 200, не обмежувалися у часі, ми могли їх отримувати продовж 15-30 хв. А от з точніших військових супутників Україна отримувала оброблену та узагальненішу інформацію.

З придбанням супутника процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин, пояснює Сергій Притула, а в умовах війни - це суттєва перевага.

За його словами, супутник пролітає над територією України двічі на добу. У цей час Україна може отримувати дані завдяки доступу до сузір'я SAR супутників.

Андрій Колесник переконаний, що придбання супутника Україною - це однозначно велика перемога.

"Вона розширює можливості спостереження за межами України. Ми отримуємо цілодобовий доступ до супутника, який бачить і в темряві. І це узгоджено з українськими військовими, чого не враховувала раніше наша космічна програма", - каже ексрадник голови Держкосмосу.