Йому - більше ста років. І почуває він себе - відповідно: тріщить, замокає і потроху осипається. Це - будинок на вулиці Волі, 5а. Попри те, що знаходиться у центрі міста, його жителі нарікають - живуть поза цивілізацією. Бо навіть каналізації тут - немає. Чому? Що робити і куди звертатись?

- Тобто, і помиї виливаєте, і природні потреби також тут?  
- Канешно. Канешно

Так мешканці будинку на вулиці Волі, 5а щодня і по кілька разів на день ходять зі своїх квартир до вбиральні в кінці двору, аби випорожнити помийні відра. Бо вода є, а каналізації - немає. Пані Олена показує, як функціонує система так званого водовідведення.

Центр міста, 21 століття. Оцьо набираєм воду, і набираєм в відро, шоб не кожен раз крутить кран. Потому шо вода буде литься, а ллється вона в відро, і відро виносим в двір. І то ж не тільки в мене, нема ні в кого водовідведення

З-за паркану їхнього двору видно центральну вулицю Рівного - Соборну. І в межах паркану цього двору цивілізація - закінчується.

Ванну собі дозволити не можуть, бо тоді доведеться ще більше виносити в доморощену каналізацію. Ольга Шаульська розповідає:

Ми воду проводили самі. Ніхто нам не проводив. Це було давним-давно. Може й 35 років, може й 40 навіть

Питаємо, чого ж тоді і про каналізацію не подбали? Чуємо таке...

Скаржаться люди не лиш на відсутність каналізації. Будинок старий і потребує ремонту - від фундаменту і до даху.

І воно все тече туди, шо ця вся повністю стіна. Все воно в мене зацвітає. Я ж кажу, були обої, то зняли, і стіна повністю - гниль.

У ЖЕКу - колись, і в управлінській компанії - тепер до їхніх потреб, кажуть, - глухі і кинули їх напризволяще.

В управлінні житлово-комунального господарства міста пояснюють - ніхто про будинок турбуватися не має, крім самих його мешканців. Бо житло - приватизоване. І як розпоряджатися своєю власністю - ремонтувати, чи чекати із моря погоди, - рішення людей.

З того будинку управлінська компанія не то шо в прибутку, а в збитку. Там 86 копійок за квадратний метр. Сто квадратних метрів у будинку. Це 86 гривень в місяць. Що за ці гроші можна зробити?

Заступник начальника управління Олена Москальчук каже, із міського бюджету можуть виділити гроші, але лише за умови, що мешканці створять ОСББ і на ремонт свого житла зберуть частину грошей.

Профінансує міський бюджет ремонтні роботи і якщо в будинку нема ОСББ. Але тоді частка, яку повинні сплатити мешканці, буде більшою.

Читайте також: народний депутат з Рівне нщини голодує (ФОТО)

Такими міськими програмами вже неодноразово користувалися у будинку на Шухевича, 8. Тут - 4 під`їзди, 144 квартири, в яких живе 370 мешканців. ОСББ створили ще у 2011 році. Голова ОСББ пригадує, яким будинок був до цього:

Ну, якшо перейти на жарт, був сірий, як штани пожежника після пожежі. Бомжі, двоє чи троє трупів винесли з підвалів. Коли ми чистили підвали для здійснення першого проекту, ми вивезли 13,5 зілів сміття

Тож, щоб відродити те, що занепало в епоху ЖЕКів, сюди залучили 2 мільйони гривень: утеплили фасад, встановили пластикові вікна, замінили водомережу. Наразі у планах - модернізувати і систему теплопостачання, і ліфти поремонтувати. Людмила Солончук керує ОСББ від початку його створення. Розповідає, у будинку живуть люди з інвалідністю і пенсіонерів чимало. Голова ОСББ і сама - пенсіонерка.

І люди розуміють, тягнуться і здають гроши. Або я завжди так кажу: тьоті Мані і дяді Вані на приватне подвір`я ніхто не прийде і просто так нічого не зробить

В управлнні ЖКГ кажуть, мешканці будинку на вулиці Волі, 5а можуть скористатися програмою співфінансування і для облаштування каналізації. Голова ж ОСББ на Шухевича, 8 радить - можна заручитися підтримкою Державного фонду з енергоефективності, який теж частково компенсує витрати. У цьому випадку - це буде "теплий" кредит на кілька років, і мешканці зможуть віддавати його поступово. У консультаціях щодо створення ОСББ людям може допомогти Рада голів ОСББ м. Рівне . Та головне - мешканці мають визначитися, хто керуватиме їхнім будинком, а вже тоді звернутися в управління житлово-комунального господарства.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber