Опудало судака подарував музею початківець - таксідерміст Павло Мовчанюк. Наразі у музеї представлено три роботи фахівця, дві з яких присутні тимчасово.

 «Дуже приємно, коли твої колеги приходять і кажуть що є люди які готові щось для музею подарувати. Особливо у відділі природи, де ми маємо потребу в оновленні експозицій,» - зазначила керівник музею Тетяна Самсонюк. Зрештою, це перше оновлення колекції згаданого відділу за майже 50 років. Ті ж експонати, які зараз знаходяться у музеї, потрапили до нього ще за часів Радянського Союзу.

Аби виготовити таке опудало, рибину повністю очищають від кісток, м’яса, внутрішніх органів. Весь процес виготовлення займає близько одного місяця.

«Шкіра риби обезжирюється, обробляється, а потім дезинфікується, аби ніякі комахи її не поїли. Далі виготовляється манекен рибини з твердого пінопласту. Для того аби правильно натягнути шкіру на манекен, майстер робить близько 20-30 замірювань. Адже якщо манекен буде занадто великим, шкіра риби розтягнеться і не матиме природного вигляду Після того як шкіра опинилася на манекені, прикріплюються плавники та вставляються очі,» - розповів про свою роботу Павло Мовчанюк.

І додав: «Ці рибини покриті аж шістьма шарами лаку. Мені хотілося передати всі відтінки їхньої шкіри такими, якими вони є в природі. А взагалі, кожен таксідерміст має знати живопис та анатомію риб – без цього виконувати роботу просто неможливо.»

Завідувач відділу природи Дмитро Наумов наголосив, що у музеї постійно проводяться екскурсії для учнів та студентів. І саме тому поява нового експонату зробить відвідини музею більш інформативними для них.

«Із офіційно представлених експонатів на теренах Рівне нщини, і з усіх музеїв, які я бачив на території України - це гідні експонати для колекції. І я буду використовувати їх у навчанні своїх студентів,» - зазначив доцент кафедри географії та туризму Міжнародного гуманітарного університету Ростислав Шикула.

Читайте ще: 

У Рівному знову намагаються виселити мастифів (ФОТО)