Фото ілюстративне
640 тисяч так званих євроблях ввезли в Україну від 2015 року. Та це - офіційна статистика. Тоді як неофіційна в рази більша - понад 2 мільйони. Чиновники кажуть - досить. Розмитнювати треба і сплачувати у державну скарбницю. Євробляхарі скаржаться - задорого. Бо ж розмитнення в кращому випадку дорівнюватиме вартості самої машини. І протестувати знову вийшли.

15 травня у Києві під стінами Верховної Ради та Кабміну зібралося декілька сотень активістів. Вони - власники автомобілів на європейській реєстрації. Своїм пікетом вимагали продовження пільгового періоду для розмитнення авто. А також скасувати акциз на авто, відтермінувати запровадження штрафів, зупинити нарахування повторних штрафів за розмитнення. Та поки реакції від влади немає, розкажемо з чого все починалося.

Я був позбавлений роботи, тому що в мене забрали автомобіль, а в мене така робота була, що автомобіль постійно потрібен був. Тож мене попросили піти з роботи і зараз я без роботи.

Олександр Дригуля купив автівку в Польщі за 1500 доларів. В Україні, каже, за такі гроші порядного авто й не купиш. Нині ж він - один із тих жителів Рівне нщини, який не встиг розмитнити свій транспортний засіб у пільговий період - до 24 лютого. Тепер же, щоб зняти його з іноземної реєстрації, за цю послугу змушений буде заплатити чи не вдвічі більше.

Тобто, якщо була 1486, то зараз коштує 2773. Ну і тоже там 8,5 гривень ну і сума брокеру. То я підрахував, 3 з половиною, 3 800 в долларах виходить.

А розмитнити вчасно, каже Олександр, завадив конфлікт із патрульною поліцією. Ще 20 листопада минулого року громадські активісти по всій Україні перекривали траси. Вони вимагали змінити правки до нового закону щодо розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Тоді ж чоловік нібито наїхав на ногу начальнику патрульної поліції Сергію Мерчуку. Автомобіль у нього вилучили на експертизу, а повернули, коли пільговий період на розмитнення скінчився. Тож тепер не знає - на металобрухт здавати чи розмитнювати і переплачувати. Поки Олександр збитки рахує, державна скарбниця отримала чималі прибутки.

З початку дії законів України по так-званих євробляхах - це 26,11 26,12 Рівне нською митницею було оформлено 12 161 транспортний засіб. Перераховано до бюджету 815 мільйонів гривень. Якщо брати в середньому, то митне оформлення одного транспортного засобу в середньому вартувало 62 тисячі гривень, - розповідає перший заступник начальника Рівне нської митниці ДФС Сергій Панчук.

Та от зараз ситуація може змінитися, бо по закінченню пільгового періоду власники євроблях не надто біжать легалізовувати свої автівки.

Якщо аналізувати з початком закінчення, скажемо так, пільгового періоду, то на сьогодні оформлено 29 транспортних засобів всього.

Тоді як ще кілька місяців тому бажаючих було більше 10 тисяч. Поки одні гав ловили, інші "під шумок" схеми для заробітку вигадували.

Пільговим періодом скористалися дуже багато, так би мовити перекупів і диллерів. Які в цей пільговий період нагнали дуже багато автомобілів, їх по пільговому тарифу розмитнили і залишили продавати після. Тобто для того, аби додатково отримати заробіток, це є дуже негативним фактором, - говорить Мирослав Мельничук.

Нині ж легалізація "євроблях" відбуватиметься за спеціальною формулою, яку народні депутати намізкували. А у ній - чорт ногу зломить. Та спробуємо розібратися. Отже, спочатку потрібно вирахувати три показники - це відсоток ПДВ, мито від вартості автомобіля, а також акциз від об'єму його двигуна та віку. Спробуємо пояснити на прикладі автомобіля Opel Astra 1999 року випуску, приблизна його ціна 700 євро. Акцизний податок розраховували так: об'єм двигуна (1,6 л) множили на акциз - для бензинового двигуна - це 50 євро та на коефіцієнт віку, який становить цифру 15. І стосується це всіх автівок, старших 15-ти років. Що вже говорити про наш старенький Опель, якому цьогоріч виповнюється 20-ть. А от чим авто молодше, тим менший коефіцієнт. Отож, акцизний податок дорівнює 1200 євро. Однак, якби розмитнення відбувалося у пільговий період, ця сума була б у половину менша - 600 євро. Тепер приступимо до визначення ПДВ. Для цього ціну автомобіля (700 євро), акцизний податок (600 євро), який ми вже порахували попередньо та ввізне мито додають. З цієї суми вираховують 20%. Загалом ПДВ склав близько 270 євро. Окремо платиться ввізне мито - це 10% від вартості автомобіля. Тобто у пільговий період розмитнення цього автомобіля вартувало б 940 євро, нині ж - це 1540. У будь-якому випадку, вартість самого транспортного засобу - вдвічі менша - 700 євро. Також, ми не урахували послуги митного брокера, а ще так званого "добровільного платежу". З цим зіштовхнувся рівнянин Мирослав Мельничук, коли розмитнював свою автівку.

Автомобіль треба було зняти з реєстрації в країні, де він був зареєстрований. Також, всі напевне чули, що запровадили добровільні, благодійні внески у розмірі 8,5 тисяч гривень. Не залежно від того, чи порушив даний автомобіль митні правила, чи не порушив.

Більше того, у період ажіотажу на розмитнення з'явився каталог Schwacke. Який є орієнтиром для визначення ціни митниками. Це електронний ресурс, у якому вказані середні ціни на автомобілі у всіх європейських країнах. Юристи розповідають, якщо покупець не пред'явить митникам чек, який має виписати продавець машини, не залежно від того, скільки вона коштує, її буде розцінено відповідно каталогу. Та зазвичай, ціни там вищі, аніж ті, за які продають. Та все ж без розмитнення - ніяк.

Діяти якраз потрібно до цієї дати - до 24 травня, автомобілі треба розмитнювати, всім було зрозуміло, я не знаю кому не було зрозуміло, що цього вічно не буде, воно пролонговуватися не знати ще скільки буде, - розповів юрист Валентин Дупак.

А відтак, - штраф водієві за кермом "євробляхи" складе 8,5 тисяч гривень, у разі повторного порушення сума виросте до 17 тисяч, а також спричинить позбавлення прав на 1 рік із конфіскацією транспорту. І для цього у патрульних будуть усі повноваження.

В поліцейських вже виникає право зупиняти транспортні засоби на іноземній реєстрації з метою перевірки того факту, чи не було передано такий транспортний засіб у користування чи володіння особі, яка не ввозила цей транспортний засіб на територію України. Чи не порушено митний режим тимчасового ввезення транспортного засобу, чи не порушено режим транзиту, - каже командир батальйону УПП в Рівне нській області Андрій Ліснічук.

Штрафуватимуть і тих, хто ввіз "євробляху" в Україну на своє ім'я. Якщо не узаконять авто за 30 днів, "вліплять" штраф - 170 тисяч гривень. До того ж, митники зможуть замінити даний штраф на конфіскацію автомобіля порушника.

Сам по собі закон на сьогодні є ще трохи сирий, офіційного коментаря ще поки немає, і є така прогалина щодо штрафування, тому-що тут фінансові санкції будуть людей трохи стримувати. Це з двох боків - це по 1 з митне законодавство і загальна адмінвідповідальність.

В свою чергу, євробляхарі кажуть, вже готові оскаржувати виписані їм протоколи і штрафи. А в разі потреби будуть виходити на пікети, і неодноразово. Нині ж декілька народних депутатів до активістів вийшли, послухали, висловили своє занепокоєння. Однак, чи буде враховано вимоги активістів - поки не відомо. А якщо підуть підуть на поступки, то де гарантія, що і того терміну "євробляхарям" не буде замало, і чи не перетворяться подібні пікети на регулярний шантаж. Коли перед законом мають бути рівні всі, але дехто хоче бути трішечки рівнішим. А дехто, роздаючи обіцянки направо-наліво - здобуватиме собі політичні рейтинги.
 

 

Повний випуск:  програма "Об`єктив": що чекає на власників євроблях і чому не штрафують порушників на тендерах? (ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber