Фото ілюстративне
Обов`язкова розписка, як підтвердження згоди? Не насильство, а обман, провокація та маніпуляції задля фінансової наживи? Мавпування європейських цінностей, які українцям ні до чого? За кілька днів зміни до Кримінального кодексу, що стосуються сексуальних стосунків, обросли багатьма міфами і мало не соціальною істерією, кажуть правознавці. Тоді як дійсно важливі моменти - пройшли поза увагою. Про міфи і правду змін у кримінальному законодавстві - дивіться у сюжеті.

"Ні, ну докУмент щодо згоди на секс я в мережі бачила. А де брати шаблон Акту виконаних робіт?! У когось є?" - такі дописи вже котрий день ширяться у соцмережах. Та адвоката Тетяну Бідюк дивує цей масовий переляк.

Тож чоловікам, які вже готуються писати розписки, щоб після ночі кохання через меркантильність своєї партнерші часом не потрапити у відділок і не доводити, що все було полюбовно, - варто спати спокійно. Бо діє відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин та неправдиві покази, а також презумція невинуватості. Вони і захистять від можливих шахрайств.

А це дзвінки в студію телеканалу "Рівне 1". Всіх цікавить одне і те ж. Та, наробивши гвалту навколо розписок, люди не зрозуміли, для чого і для кого зміни. Згвалтування без травм - не згвалтування. Так було раніше. І те, що жінка дала згоду на секс через моральний тиск, ніхто не враховував.

А якщо статевий контакт відбувся неприродним шляхом, то і згвалтуванням, як таким, у законі не називався.

Подібний випадок стався взимку 2017-го року у Здолбунові із 12-річною школяркою.

Та 11 січня 2019-го в Кримінальному Кодексі цьому - одна назва - згвалтування. А ось 2018-й рік. Суд над чотирма молодиками, яких звинуватили у нарузі над 19-річною сиротою. А перед тим дівчину примусили копати собі яму. Та от вкінці серпня двох підсудних відпускають під нічний домашній арешт, ще двох - під цілодобовий.

Мовляв, збитки потерпілій відшкодували, тиску через те, що звернулася у поліцію та суд - на неї ніхто не чинив, потерпіла й сама виступила за пом`якшення обмеження волі до остаточного вироку суду. Чи хтось примусив її просити за своїх кривдників - каже, що ні. Але відтепер не лиш сексуальним насильством єдиним...

В основному зміни у законодавстві стосуються домашнього насильства.

До знущань будь-якого характеру звикаєш настільки, що воно стає нормою життя. Адвокат Тетяна Бідюк розказує випадок зі своєї практики, коли допомагала жінці притягнути чоловіка до відповідальності, та в останній момент...

Найгірше ж у цій ситуації, що таке сприйняття і поведінка передаються дітям, породжуючи нові й нові покоління пригноблених та принижених. Щоб показати його вплив, вчені робили дослід на блощицях, яких запроторили в скляну банку і обмежили їхній простір, закривши кришкою на три дні.

Але якщо в тваринному світі вже нічого не зміниш - то у світі людей варто лише захотіти. Та це можливо лише тоді, коли жінка усвідомить, що є жертвою насильства. І нове законодавство зможе допомогти, бо не доведеться боятися, що кривдник помститься. Оскільки стало можливо...

Якщо ж насильник порушить встановлені обмеження - може й за грати потрапити на кілька років. Тетяна Бідюк пояснює феномен жіночого терпіння.

Встановили також жорстку відповідальність і за примусовий аборт. І ця зміна - революційна для України, вважає адвокат.

З`явилася і кримінальна відповідальність за примусову стерилізацію.

За що - обмеження або позбавлення волі на строк до п`яти років. Жодне насильство не є нормою. Не мовчати про проблеми - найперший крок до його подолання.

Та основне, наголошують правозахисники, хто не має наміру кривдити ближнього і порушувати закон, тому і боятися нічого.

 

Дивіться також:

Без цензури: "Розписка на секс: тонкощі інтимного закону" (ВІДЕО)