Взимку ми всі трохи екстремали. Прекрасно знаючи про нерозторопність наших комунальних служб, часто поводимося так, ніби під ногами немає ні ожеледиці, ні заметів, ні мерзенної каші зі снігу з піском. В результаті отримуємо травми.

Правила пересування в ожеледицю

  1. 1. Носіть чоботи зі стійким каблуком (не вище 3-4 см), широкою носовою частиною, товстою стійкою підошвою з чітким рельєфом - чим він більший, тим менше доведеться ковзати.
  2. 2. Виходьте з будинку раніше - пересування взимку займає більше часу. Але навіть якщо спізнюєтеся, все одно не поспішайте! Ваші шанси отримати травму при збільшенні швидкості пересування різко зростають.
  3. 3. Не тримайте руки в кишенях і не навантажуйте їх важкими сумками - їм потрібна свобода рухів, щоб швидким помахом допомогти відновити раптово втрачене на слизькій доріжці рівновагу.
  4. 4. Врахуйте, що в сутінках, коли очі погано розрізняють дорогу, легко послизнутися навіть на рівному місці, не кажучи вже про намерзлий буграми крижаний тротуар!

Ну ось - впали ...


Якщо наслідок ненавмисного «приземлення» - синяк, подивіться, як він буде себе вести. «Цвіте» - змінює забарвлення від червоного до вишневого і синього, до жовто-зеленого і жовтого, значить все в порядку. Не міняє колір, а навпаки, тільки більше червоніє? Починається нагноєння - негайно зверніться до лікаря!


Якщо розтягнули зв'язки:
Найчастіше страждає голеностоп, якщо розтягнутим зв'язкам не надати допомогу негайно, з часом вони ослабнуть, і нога стане підвертається не тільки в ожеледь. Відразу ж поверніться додому, змастіть область суглоба гепаринвмісною маззю, накладіть тугу пов'язку (на ніч пов'язку не знімайте, вона допоможе швидше зняти набряк і утримає суглоб в правильному положенні). Забинтувавши ногу, на 15-20 хв прикладіть до хворого місця холод, важливо, щоб компрес щільно прилягав з усіх боків до потерпілого суглобу. 1-2 дня побудьте вдома. Намагайтеся не навантажувати хвору ногу. Якщо біль посилився, суглоб розпух, почервонів, негайно зверніться до лікаря - не виключено крововилив в порожнину суглоба, що вимагає термінового медичного втручання.

Якщо це перелом:
Про неблагополуччя дасть знати гострий біль в руці або нозі, що підсилюється при найменшій спробі нею поворухнути, через що рух стає неможливим. Необхідно терміново дістатися до травмпункту, але потрібно забезпечити спокій зламаній кінцівці. Зробіть шину з того, що є під рукою, - палиці, дошки, велика гілка. За допомогою шарфа, хустки, ременя прив'яжіть її так, щоб шина захопила два сусідніх суглоба. В крайньому випадку, хвору ногу можна прив'язати до здорової, руку - до тулуба. Наберіть сніг у целофановий пакет і прикладіть до місця перелому.

Черепно-мозкова травма:
Якщо після травми з'явилися сильний головний біль, запаморочення, нудота, блювота, зашуміло в вухах або, того гірше, ви втратили свідомість - у наявності симптоми струсу головного мозку. Викликайте «швидку»! Зробіть так само, якщо дані симптоми з'являться через кілька годин або через 2-3 дня після травми.
Будьте обережні!