5 річниця подій Революції Гідності. Протистояння з 18 по 21 лютого 2014 року у Києві вважають завершальним етапом Євромайдану. Втім саме на ці дні припадає найзапекліша боротьба в сучасній історії України. Запланований мирний мітинг під Верховною Радою перетворився в криву бійню, після якої українці прокинулись в "іншій країні". Диктаторський режим було повалено ціною сотні життів протестувальників, яких назвали Небесною Сотнею.

18 лютого 2014 року мирною акцією під стінами Верховної Ради активісти вимагали зменшити повноваження тодішньої влади. Втім, зібрання перетворилося на масову бійню. Вже вдень заголовки інформаційних сайтів звітували про перших загиблих.

Вночі ДАІ повністю закрили в'їзд у Київ. Люди з усіх регіонів масово їхали до столиці аби допомогти. Але правоохоронці не впускали жоден автомобіль. Тієї ж ночі почався масштабний штурм Майдану, під час якого спалахнув будинок профспілок.

Дивіться ще: "Він мене постійно контролював," - спогади доньки рівненського Героя Небесної Сотні

В той час, коли всупереч залякувань, Майдан у Києві розростався - у Рівному активісти збираються на головній площі міста. А згодом штурмують облдержадміністрацію вимагаючи посадовців скласти свої повноваження.

Події Революції Гідності розростались стрімко та водночас трагічно. 20 лютого 2014 у Києві було вбито 48 людей. Це був найкривавіший день всього протесту. Його хроніку згадує рівнянка Надія. Вона одна з перших, хто поїхав до столиці.

До теми: "Небесна сотня - ангели, які тримають українське небо": у Рівному вшанували пам`ять загиблих

Відтоді 20 лютого прийнято називати "Днем Небесної Сотні". В цей день вся Україна згадує подвиг учасників Революції Гідності. Сьогодні у Рівному традиційно зібрались біля дошки пам'яті Героїв Небесної Сотні аби віддати шану загиблим на Майдані.

Після доленосних подій у столиці троє рівненських Героїв загинули. Олесандр Храпаченко, Валерій Опанасюк, Георгій Арутюнян. Всі троє загинули від поранень.

Революцію Гідності ще довго пам'ятатимуть не тільки в Україні, але й в усьому світі. Тоді українська нація продемонструвала, що вона - жива, а дух свободи не зупинить жодна перешкода.

Будьте з нами: Telеgram   Facebook   Instagram  Viber   Youtube