Рівне офіційно відстояло своє право на заборону у місті цирків із тваринами. Апеляційний суд у Львові виніс рішення на користь міськради та зоозахисників. Після цього рівняни долучились до створення законопроекту, який у найближчі 5 років взагалі заборонить в Україні використання тварин у цирках та контактні зоопарки. Законопроект незабаром обіцяють ухвалити у Верховній Раді.

5 жовтня 2017 року. Цирк "Кобзов" офіційно визнав, що їх жирафа Джордан померла під час гастролей у місті Рівному. Спочатку цей факт намагались приховати, потім задобрити рівнян кульками, розсипаними у центрі міста. Але міські депутати розпоряджаються - заборонити циркачам з тваринами приїжджати до Рівного. Цирк подає до суду на це рішення і виграє. Однак в апеляційному суді у Львові феміда все таки стала на сторону зоозахисників. Тепер рівняни не скоро побачать гастролі цирків з тваринами.

Яким чином примусити тварину, того мішку їздити на тому велосипеді? Ну це абсурд. Це означає, що до нього застосовуються певні методи впливу. Здебільшого це методи жорстокі. Бо тварина лише через страх починає підкорятися своєму дресирувальнику. Так, це метод якогось батога і цукерки. Але цукерок досить мало, - говорить зоозахисниця. 

Ці кадри давно гуляють мережею. І вони далеко не єдині, які демонструють, що лише солодощами тварину щось робити не змусиш. Над ними знущаються і часто калічать. У рівненський звіринець із цирку свого часу забирали левів, ведмедів і павіанів. Останні були з обрізаними кігтями та видаленими кликами.

Дивіться ще: у Рівне привезли страусів Януковича (ВІДЕО)

Два роки тому сюди з цирку потрапили єнот-полоскун та дикобраз. Як розповіли нам працівники зоопарку, звірі до них потрапили у задовільному стані і вже адаптувались до життя у родині собі подібних. Проте самі зоологи зізнаються, тваринам не місце у цирку.

Моя особиста думка - я дуже проти пересувних цирків, цирків, де використовують тварин, і контактні зоопарки мені також не подобаються. Я працюю в зоологічному парку, ми стараємось, щоб тварини жили в умовах, максимально наближених до природніх, - розповідає заступник директора Рівне нського зоопарку Ірина Оліферук.

Після утисків цирків-шапіто у інших містах України, керівники таких установ від тварин почали позбавлятись, віддаючи їх у зоопарки. Наступні 5 років стануть перехідними, коли циркових звірів розселятимуть у звіринці та реабілітаційні центри. Щоб умістити усіх, доведеться створювати притулки. А ще усіх порахувати.

Ключові пункти - це тотальна заборона експлуатації тварин в масових видовищних заходах. Це цирки такі, як шапіто, які подорожують, стаціонарні, наступний крок - це обмеження використання тварин в зоопарку. Яким чином - це один день тиші, - говорить Алла Лосік.

Це один день на тиждень, коли зоопарк не приймає жодних відвідувачів. Окрім табу на цирки з тваринами, згідно законопроекту 9453-1 під заборону потрапляють і контактні зоопарки.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber