Безліч пацієнтів буквально святкують той день, коли знімають брекети. Ще б пак - цілий рік або два вони носили ці металеві або керамічні конструкції, обмежували себе.

Вирівнювання зубів брекетами - це ще не кінець. Знайомтеся, ретейнери!

Безліч пацієнтів буквально святкують той день, коли знімають брекеты. Ще б пак - цілий рік або два вони носили ці металеві або керамічні конструкції, обмежували себе в їжі, проводили ретельне очищення конструкції і тепер усього цього більше немає, можна насолоджуватися життям!

Та ж одне "але": зуби, пройшовши етап вирівнювання не зупиняються - вони продовжують рухатися. Це означає, що зняття брекетів для них може бути сигналом повернутися в колишню форму. Для цього служать ретейнери - інший вид конструкцій, що закріплює результат пройденого лікування.
 

Як саме проходить рух зубів?

Кістка, знаходячись в певному положенні, рухається в цьому положенні. Їй також потрібний час, щоб розпізнати сигнал зупинки. Ретейнери якраз є цим сигналом - вони продовжують давити на сполучну тканину навколо зубного кореня, тримаючи зуби в новому положенні. Цей процес, також, як і вирівнювання, відбувається повільно. Зате потім Ви ніколи більше не згадаєте про свої нерівні зуби.

Як довго треба носити ретейнери?

Перші 6 місяців є найважливішим періодом після лікування, оскільки зуби пристосовуються до активного руху. І знову ж таки є одне "але": після носки ретейнерів Вам ортодонг видасть іншу конструкцію, яку треба буде носити. усе життя. Все тому, що положення, в якому Ваші зуби будуть знаходиться в період носіння ретейнерів, не закріпиться за ними на все життя - вони продовжуватимуть рухатися. Якщо Ви хочете зберегти красиву посмішку і через 20 років після вирівнювання, тоді Вашим завданням буде носити зйомні підтримувальні пластинки вночі (під час сну). Ніхто і не здогадається, що Ви підтримуєте своє лікування - вдень Ви насолоджуватиметеся своєю бездоганною, рівною посмішкою.

Звичайно ж, буває, що деякі пацієнти відмовляються носити ретейнери усе життя або відразу, або через деякий час. Потім, внаслідок стресу, захворювань, погіршення гігієни рота положення і форма зубів можуть мінятися, і пацієнт знову змушений використовувати ретейнери. Ризик "забити" на вже рівні зуби, як бачите, того не вартий.

Декілька порад щодо використання ретейнерів

- слідуйте рекомендаціям ортодонта щодо догляду і графіку носіння ретейнера - він, як ніхто інший зацікавлений у Вашому здоров'ї і посмішці;
- Якщо він радить Вам почати носити нічні каппи проти бруксизму, зробіть це, інакше незабаром Ваш прикус зміниться, а це приведе до значиміших наслідків, ніж просто дискомфорт від носіння каппи;
- Якщо Ви втратили або зламали свій ретейнер, замініть його на новий якнайскоріше;
- Індивідуальну гігієну ніхто не відміняє - чистите зуби двічі в день і не забувайте про зубну нитку. Те ж саме стосується і чистоти ретейнерів - полоскайте і очищайте їх відповідними засобами;
- Приходьте на регулярні огляди у ортодонта і професійне чищення зубів. Регулярні огляди потрібні, щоб перевірити стан зубів і відповідність ретейнера їх положенню.

Дізнайтеся більше на консультації у ортодонта в стоматологічній клініці "СКАЙКЛІНІК". На прийомі буде проведена діагностика з використанням сучасного цифрового устаткування і продемонстровані фото робіт фахівців. Записатися на консультацію можна на сайті сучасної сімейної стоматологічної клініки Скай Клінік

Успіхів Вам і будьте здорові!