Це дорослі знають, що всі хвороби від нервів. Діти такими знаннями не володіють, але хворіють в 80% випадків від емоцій, - так кажуть психологи. Що таке психосоматика? І чому діти часто хворіють?

«А як же віруси?», - запитаєте ви. Віруси і бактерії відіграють роль спускового механізму.

Психосоматика - напрям в медицині і психології, що вивчає вплив емоцій на наш організм. Ще з часів Стародавньої Греції була поширена думка про зв'язок тіла і душі, і їх вплив один на одного.

Чому хворіють діти?
Невже діти теж можуть відчувати емоції, які викликають хвороби? Так! Малюки як ніхто пригнічують емоції. «Не плач, ти ж доросла, що б не сталось  - так негарно, як ти смієш на мене злитися?», - дитині ставиться заборона на вираження емоцій. Вони накопичуються в тілі і виходять за допомогою хвороб.

Частий нежить може говорити про пригнічення сліз.
Батьківська гіперопіка призводить до того, що дитину буквально «душать» турботою. Звідси бронхіти і астма.
Мамина недостатня опіка призводить до того, що стресові ситуації дитина не може «перетравити». Виллється це все в проблеми з травною системою.
Постійні заборони тягнуть за собою ангіни. Дитині не можна протестувати. Звідси «ком» в горлі і хвороби, пов'язані з цим органом.

Відносини батьків
Відносини в родині дуже впливають на емоційний стан дитини. Часті сварки, які діти не можуть адекватно пережити, виливаються в аденоідіти і отити. Дитина буквально не може більше цього чути - звідси біль у вусі.
Якщо на ґрунті недуги батьки миряться і адекватно спілкуються, то дитина може почати використовувати цей інструмент для примирення батьків. Виходить прихована підсвідома вигода від хвороб. Так в родині часто починає хворіти дитина, яка буквально «прив'язує» до себе батьків.
Така ж реакція з'являється в разі збільшення кількості подарунків під час хвороби. Погодьтеся, відмінний стимул хворіти.

Чи не батьками єдиними
Якщо ви вважаєте, що потрібно вести себе «тихіше води, нижче трави» - це не так. Дитина читає емоційний фон, навіть якщо на вигляд мама і тато спокійні, як удави, а всередині - «вируючі вулкани».
Звичайно, батьки можуть зробити все можливе, щоб в сім'ї дитині було комфортно, але чужі люди зроблять свій внесок: садочок, школа, бабуся, дідусь. Захищати від них не потрібно. Головне: створити спокійні умови вдома, щоб дитина могла «злитися» і недуги її не подолали.