У Рівному триває аграрна конференція «Розвиток попри війну: зерно і переробка».

Учасниками заходу стали представники аграрного та суміжних ринків з усієї України: виробники та переробники сільгосппродукції, постачальники борошномельної та круп’яної продукції, харчових домішок та комбікормів, обладнання та технологій, а також логісти, трейдери, ритейлери.

Серед спікерів - представники профільних асоціацій та об’єднань, галузевих міністерств та інституцій, експерти та аналітики ринку АПК.

Учасників конференції привітав заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

На Рівненщині зерно займає третину усієї валової продукції сільського господарства. Аграрії області експортують у середньому 70 відсотків урожаю ріпаку, сої, кукурудзи та пшениці. На жаль, війна та пов’язані з нею проблеми із логістикою та експортом призвели до призупинення реалізації сільгосппродукції. Це, в свою чергу, негативно відобразилося на фінансовому стані агропідприємств. Водночас, ми переконані, що вирішити проблему надлишків виробництва зерна дозволить розвиток тваринницької галузі, - зазначив Ігор Тимошенко.

До учасників заходу також звернувся колишній начальник Рівненської ОВА, нинішній керівник Фонду держмайна Віталій Коваль, який наголосив, що серед головних задач відомства - запровадити прозорий ринок оренди державних с/г земель. Вже напрацьовується нормативна база і невдовзі механізм запрацює. Принагідно Віталій Коваль закликав аграріїв долучатися до участі в прозорих аукціонах.

Також під час конференції йшлося про світові тенденції торгівлі, передові технології переробки зерна в Україні, канали збуту збіжжя до ЄС та країн Сходу. Присутні поділилися успішними кейсами виходу на внутрішній та зовнішній ринки, а також представили державні програми підтримки.

Організаторами конференції виступають Спілка «Борошномели України», Trend and Hedge Club та Agro Marketing Agency.

Захід проходить за підтримки Аграрного комітету ВР України, Мінекономіки, Міністерства аграрної політики і продовольства, Рівненської ОВА, об’єднання «Укрхарчопром», Української універсальної біржі.

За інформацією Рівненської ОВА.

Читайте також: Майже пів сотні господарників Рівненщини долучилися до всеукраїнського Форум для аграріїв