Королева померла у шотландській резиденції Балморал.

На 97-му році життя померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Королева померла у своїй шотландській резиденції Балморал. Про її смерть королеви у четвер, 8 серпня, повідомило BBC із посиланням на членів королівської родини.

Останні кілька тижнів 96-річна Єлизавета ІІ відмовлялася від участі в офіційних заходах через стан здоров’я. Зокрема, на початку липня вона майже не брала участі у святкуваннях із нагоди 70-річчя свого правління.

Востаннє королева з’являлась на публіці 6 вересня під час зустрічі з новою прем’єр-міністеркою Великої Британії Ліз Трасс. За королівським протоколом погодження відставки прем'єра уряду та згода на призначення нового має відбуватися у Букінгемському палаці в Лондоні. Однак через стан здоров’я королеви зустріч із Ліз Трасс відбувалася у замку Белморал в Шотландії, де Єлизавета ІІ на той час відпочивала.
Невдовзі в Букінгемському палаці повідомили, що лікарі стурбовані станом здоров’я королеви та рекомендували їй залишатися під медичним наглядом.

Королева Єлизавета ІІ народилася 26 квітня 1926 року у Лондоні. Як онука короля по чоловічій лінії отримала титул британської принцеси й на момент народження була третьою за порядком сходження на престол. Під час Другої світової війни служила в армії.

У 1947 році вона одружилася з герцогом Единбурзьким Філіпом, із яким прожила у шлюбі 74 роки. У них народилося четверо дітей – принц Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард. Король помер 9 квітня 2021 року у віці 99 років.

Як королева Єлизавета ІІ офіційно зійшла на британський престол 2 червня 1953 року. З 2015 року королева Єлизавета стала першим монархом, який править найдовше в історії Великої Британії. Вона була на престолі понад 70 років. Єлизавета ІІ неодноразово висловлювала свою підтримку Україні.

Спадкоємцем Єлизавети ІІ по престолу є її старший син Чарльз, принц Уельський. Спадкоємцем другої черги є його син принц Віль’ям, а спадкоємцем третьої черги – його син принц Джордж Кембриджський.

Джерело: сайт zaxid.net.

Читайте також: На Рівненщині оголосили конкурс щодо встановлення сонячних електростанцій: хто може подати заявку?