Протягом двох днів у райцентрі за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції звернулося 14 осіб.

З них 10 госпіталізовано в інфекційне відділення Дубенської ЦРЛ, 4 особи відмовилися від госпіталізації та лікуються амбулаторно. Серед захворілих 3 дітей.

Своє захворювання пов'язують з вживанням шаурми придбаної у підприємця, який розгорнув торгове місце під час рок-фестивалю в місті Дубно.

З настанням літніх спекотних днів підвищується небезпека зараження гострими кишковими інфекціями. Літо ще триває, а це вже третє масове харчове отруєння в області.

Читайте ще84 людини отруїлись на Здолбунівщині

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Зараження здійснюється через вживання харчових продуктів, води, що містять збудник або його токсини, забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження (м'ясо, яйця, молоко) та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі. Захворювання супроводжується лихоманкою, блюванням, проносом, болями в животі, підвищенням температури.

Профілактика - кращий спосіб захисту і тут, найголовніше, виконувати прості та доступні кожному правила:

  • Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  • Не вживати продукти та напої із простроченим терміном зберігання. Зберігати харчові продукти в холодильнику та у спосіб, зазначений на упакуванні.
  • Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
  • Термін зберігання страви без холоду не повинен перевищувати двох годин.
  • Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • Окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
  • Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – за можливості обдати окропом.
  • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. З вказаною метою використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі, миття посуду і рук необхідно мати з собою запас питної води.
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише пляжами, що перевірені на предмет медичної безпеки.

При підозрі на захворювання кишковою інфекцією необхідно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням. 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber