Перше кохання рідко приходить надовго, але це трепетне почуття обов'язково трапляється з кожним ще в зовсім юному віці. Як правильно поводитися батькам у цій ситуації, щоб зберегти власні нерви і не зруйнувати тендітні почуття сина або дочки.

Не варто переживати і хапатися за голову, дізнавшись, що ваша дитина вперше закохалася. Це почуття в підлітковому віці неминуче. Дівчатка закохуються в старшокласників або поп-зірку, хлопчики мріють про дівчинку з сусіднього двору або про красиву однокласницю. Для дорослої дитини перше почуття дуже сильне, воно захоплює з головою, затьмарює голос розуму. У цьому віці батьки перестають бути для підлітків авторитетами. Предмет обожнювання для них стає сенсом життя, тому всі ваші заборони і претензії будуть зустрінуті агресією і слізьми. Батькам важливо вести себе в цій ситуації якомога коректніше, щоб зберегти хороші відносини з дитиною і вберегти його від багатьох бід і необдуманих вчинків.

 

Не критикуйте

Дізнавшись про обранця (обраницю) не вказуйте на її/його недоліки, не намагайтеся принизити або образити її/його через зовнішність, соціальний статус, погане навчання тощо. Не поспішайте відразу висловлювати свої претензії, навіть якщо ви знаєте про предмет обожнювання своєї дитини не найкраще. Поговоріть і з'ясуйте, що саме приваблює вашу дитину.

Не читайте мораль. Читати мораль - неконструктивно. Це втрата часу і хороших відносин. Після такої розмови кожна сторона залишиться при своїй думці, але ще більш розлютившись один на одного. Крім того, дитина замкнеться в собі і відвертої розмови не вийде.

 

Підтримайте

Підлітки дуже ранимі і невпевнені в собі, вони ще тільки вчаться жити по дорослим правилам, тому підтримка близьких для них неймовірно важлива. Покажіть своїй дитині, що вона як і раніше вам дорога, що ви поділяєте її почуття і дуже раді за неї. Тоді ви можете розраховувати на відвертість і збереження дружніх відносин.

Поважайте вибір. Пам'ятайте про те, що ваша дитина зробила свій вибір, і її обранець (обраниця) зовсім не повинна подобатися вам. Поважайте її почуття і дайте дочці (сину) право на власні помилки. Намагаючись всяким чином перешкодити зустрічам закоханих, ви можете перетворитися з близької людини на ворога, і залишитися винним в тому, що відносини не склалися.

 

Нагадуйте про контрацепцію

Не ховайте голову в пісок, намагаючись обійти делікатну тему. Не думайте, що якщо ви будете гнати від себе ці думки, або строго-настрого забороняти дочці (сину) вступати в статеві відносини, то секс у підлітків не трапиться. Це той випадок, коли краще попередити і подбати про безпеку, ніж посоромитися і промовчати.

Взаєморозуміння вам і терпіння!