Сучасна парфумерія – гармонійне звучання та проникливі ноти.

 

В історії людства парфумерія виконувала різні ролі та задачі – вона маскувала неприємні запахи, була обов'язковим елементом магічних ритуалів, використовувалася в медичних цілях, підкреслювала належність до аристократії, а також була надійним засобом для зваблення чоловіків. Сучасні аромати мають зовсім інше призначення: вони мають викликати певні емоції, створюють необхідний настрій, викликають приплив енергії або, навпаки, розслабляють.

 

Більше тисячі різних нот, які використовуються в композиціях, здатні в кожній людині пробудити певні почуття. Аромат парфумів може бути простим або багатогранним, але кожна запашна мелодія складається з 3-х етапів звучання, які розкриваються поступово:

 

  • Верхні ноти. Візитна картка продукту, яка формує загальне враження про нього і створює відчуття чогось нового та загадкового. Перший ароматний акорд чутно протягом 10-15 хвилин.
  • Серцеві ноти. Центральна частина композиції, яка розкриває свої секрети поступово, передає запах протягом декількох годин.
  • Шлейфові ноти. Мелодійне завершення необхідно для того, щоб забезпечити приємне враження на тих, хто вас оточує.

Парфумери так навчилися комбінувати ароматні складові, що вони утворюють злагоджену композицію, що викликає певні почуття. Правильно підібраний аромат дозволяє розповісти про себе навколишньому світу те, що складно передати словами.

На що можуть натякати різні головні акорди

Багато запашних компонентів вже стали класикою і використовуються у різних комбінаціях практично всіма виробниками парфумерії:

 

  • Цитрусові. Піднімають настрій, надають певну легкість і свіжість, а також викликають емоційний підйом. Вони здатні створювати багатогранне звучання від сладкувато-терпкого присмаку до яскраво вираженої трошки гіркої кислинки. Таким пахощам віддають перевагу активні, товариські люди, які прагнуть бути з усіма в дружніх відносинах, люблять спілкування і комфорт.
  • Квіткові. Наділяють композицію елементами таємничості, ніжності, гармонійності, а також насиченою солодкістю та вираженою чуттєвістю. Шанувальниці таких мелодій пишаються своєю жіночністю, звикли все робити добре і люблять доводити почате до кінця, але іноді впадають у крайнощі – можуть кинути все заради чогось або когось. Мають власну думку з будь-якого приводу, а точка зору оточуючих їх мало цікавить.
  • Фруктові. Здатні витягти з глибин пам'яті приємні спогади, викликати радісні емоції. Несподівана кислинка чудово доповнюється запашним ароматом фруктової м'якоті і теплом літнього сонця. Такі ноти обирають ті, хто легко заводять знайомства, прагнуть спілкування та легко знаходять спільну мову з різними людьми.  Жінки часто звертаються до солодких ароматів в складні періоди життя, адже такі парфуми створюють відчуття, що у тебе все добре.
  • Свіжа зелень. Зазвичай звучить в початкових нотах і вносить в композиції весняне тепло, надію і навіть деяку фривольність. Такі аромати дозволяють відновитися після затяжної, депресивної зими, відчути прилив сил.
  • Морські. Створюють враження неймовірного простору, дають можливість відчути себе вільним від повсякденної рутини та умовностей. Найчастіше їх обирають творчі особистості, в характері яких мирно уживається деяка стриманість та прагнення до незалежності.
  • Східні. Мають яскраво виражені, багатогранні відтінки, що поєднують пікантну гостроту, щиру ніжність, м'яку терпкість. Вони подобаються прихильникам класичного стилю, які не приймають спонтанні рішення, поважають правила та традиції, а також планують і обдумують свої справи заздалегідь.
  • Деревні. Використовуються для створення лісових, димно-земляних пахощів, мають досить абстрактне звучання з елементами природної чистоти й прохолоди. Шанувальники таких ароматів прагнуть знайти ідеального партнера, але вибравши свою половинку вони терпимо ставляться до недоліків свого обранця, розуміючи, що світ недосконалий. Любителі деревних нот завжди мають власні погляди на життя, завжди виділяються особливими рисами характеру та ніколи не пливуть за течією.

Обираємо за трьома правилами

Сучасний парфумерний каталог https://makeup.com.ua/categorys/3 вражає своїм різноманіттям і вишуканістю, тому інколи складно визначити, що саме ми хочемо отримати. Фахівці з підбору ароматів рекомендують в цьому випадку звернути увагу на такі аспекти:

 

  • Для чого вам аромат. Тут можна провести паралель з підбором гардеробу. Купуючи плаття, блузу або діловий костюм, ми заздалегідь плануємо куди одягнемо цей наряд. Так і з парфумами – обраний аромат повинен виконувати конкретну функцію (одну або кілька) і відповідати певній ситуації.
  • Чого ви чекаєте від запаху. Припустимо, ви підбираєте стриману композицію для роботи. Продумайте, чого вам не вистачає в повсякденних робочих буднях. Шкіряні ноти стануть своєрідним захистом, деревні акорди привернуть увагу колег, підвищать ваш авторитет. Коли не вистачає зібраності та самовладання на допомогу прийдуть свіжа зелень та пряні трави.
  • Немає аромату на всі випадки життя. У різних ситуаціях ми виконуємо різноманітні ролі, наприклад, на роботі ви – строгий начальник, в тренажерному залі – впевнений в своїх силах спортсмен, а на побаченні – закоханий мрійник. Вважається, що на туалетному столику повинно знаходитися не менше 4-х флаконів для різних випадків та пір року.

Після того як вибір зроблений, важливо правильно наносити аромат. При нанесенні слід дотримуватися двох простих правил – дотримуємося міри і не змішуємо різні композиції. Традиційно парфуми розпилюють на область зап'ястя, шию, декольте, колінні та ліктьові згини, рідше на волосся. Домогтися несподіваного, приємного звучання можна при нанесенні на одяг, наприклад, на підкладку піджака або пальто, підлоги капелюха або на шарф чи шийну хустку. Але робити це слід з обережністю, адже на деяких тканинах можуть з'явитися плями. Важливо враховувати і стиль самого одягу, бо парфумерія також буває класичною, екзотичною, романтичною або спортивною.

Найкращі пахощі для різних подій

Зупинимося докладніше на тому, які аромати доречні в конкретних ситуаціях:

 

  • Офіс. Часто нові співробітники допускають одну і ту ж помилку – сильно духмяніють, зловживають цитрусовою або трав'яною свіжістю, демонструючи своїм колегам та керівництву свою невгамовну енергію, готовність до праці, власну сміливість та рішучість. Дійсно, свіжі композиції доречні в будь-якому офісі, але тільки за умови їх досить обмеженої кількості та м'якого, тонкого звучання. Нав'язливі пахощі можуть викликати роздратування в інших співробітників, стати причиною упередженого до вас ставлення, а інколи навіть зіпсувати відносини. Фахівці в області парфумерії не рекомендують для офісного застосування ноти півонії, конвалії, бузку, туберози, які будуть занадто нав'язливими.
  • Ділова зустріч. У цьому випадку важлива строгість і стриманість, запах повинен бути комфортним для оточуючих та не відволікати їх від переговорів. Тому обираємо композицію з малою дистанцією (без шлейфу), яка не буде домінувати над вашими діловими якостями.
  • Вечірній образ. Тут все залежить від характеру заходу. Під час відвідування театру не використовуйте пронизливих або занадто солодких пахощів, а ось весела танцювальна вечірка – прекрасний привід для насичених, яскравих композицій, в яких присутні спеції.
  • Романтична вечеря вдома або в ресторані. Важливо, щоб запах парфумів не затьмарював аромати їжі. Добре будуть звучати легкі квіткові ноти з помірною солодкістю, доповнені ваніллю або карамеллю.

 

Пора року. Навесні і влітку доречні легкість, свіжість, фруктові відтінки, для зими підійдуть насичені, багатогранні аромати зі спеціями і деревними нотами.

 

  • Побачення. Потрібно враховувати, як довго ви знайомі, а також характер ваших відносин. При першій зустрічі не варто випробовувати свого партнера занадто яскравими, соковитими пахощами. Після того, як між вами встановляться довірчі відносини, можна почати експериментувати. Придивіться до свого партнера – як він одягнений, дізнайтеся про його уподобання в музиці, їжі, парфумерії, і тоді нескладно буде підібрати композицію, що зможе викликати у нього певні емоції.
  • Активний відпочинок і спортивні заняття. Напружені тренування супроводжуються високим потовиділенням, тому використання парфумерії в цьому випадку буде марним. Для занять в тренажерному залі (при помірних навантаженнях) можна підібрати варіант з вираженими цитрусовими мотивами, які будуть викликати прилив енергії та створювати необхідний настрій.
  • Поїздки. Під час подорожей ми знаходимося в обмеженому просторі салону літака, туристичного автобуса, або купе поїзда. Поїздки завжди пов'язані з деяким хвилюванням і підвищеним емоційним фоном, які майже завжди підсилюють роботу органів нюху. Насичені запахи можуть викликати найнесподіваніші реакції – головний біль, роздратування, нудоту, надмірну активність або, навпаки млявість та сонливість.

У деяких ситуаціях навіть приємні пахощі вважаються недоречними, наприклад, не слід користуватися парфумами в лікарні або при відвідуванні храму. У багатьох навчальних закладах не рекомендують учням застосовувати аромати, оскільки вважається, що вони відволікають від занять.

 

Отже, в світі парфумерії існують свої суворі правила і закони, але не слід нехтувати власними почуттями та бажаннями. Правильно підібрані композиції будуть збігатися з порою року, вашим настроєм та кожний раз по-особливому розкриватися в тих ситуаціях, для яких вони призначені. Головне, щоб аромат був співзвучний вашому внутрішньому світу, приносив задоволення, наповнював новими почуттями та емоціями.