Новий Національний природний парк з’явився на Рівненщині. Знаходиться він у Зарічненському районі і називається Нобельський, на честь найбільшого озера на Поліссі - Нобель. Відповідний указ про його створення підписав Президент України. Даний національний природний парк став другим в області, після Дермансько - Острозького. Чи зміниться життя для поліщуків після створення у їхній місцевості парку, дивіться далі у сюжеті

25 тисяч гектарів земель, озера Нобель, Млин, Острівське, Велике, найдовша вузькоколійна залізниця в Європі "Антонівка - Зарічне", унікальна флора і фауна, цінні природоохоронні, наукові та рекреаційні ділянки - все це Нобельський національний природний парк.

Нобельський національний парк межує з Республікою Білорусь, Волинською областю та Володимирецьким районом. Населені пункти до його складу не входять. Настоятель храму у селі Морочне Зарічненського району, а водночас і краєзнавець Павло Дубінець певен, природний парк у їхньому районі потрібен. Адже ліси сохнуть, присутнє браконьєрство і нікуди не зникли бурштинокопачі.

Дивіться також: переселенець з Донбасу прикрашає глибинку рівненського Полісся (ВІДЕО)

Підприємець та колишній правоохоронець Віталій Демчук знає всіх на Зарічненщині. Каже, у них дві проблеми - знищення лісу і браконьєри на водоймах.

Незабаром на території парку діятиме служба охорони. Урядовці певні, зміна управління територією парку, призведе до зменшення обсягу рубок. Браконьєри, бурштинокопачі - будуть під пильним наглядом. Землю у селян не забиратимуть. Також 130 місцевих мешканців отримають роботу.

В перспективі у межах парку планують ще краще розвинути інфраструктуру для туристів та облаштувати рекреаційні зони. Найвірогідніше в'їзд на територію парку зроблять платним для відпочивальників на літній період. Облаштують необхідні інформаційні стенди. Усі роботи мають бути завершені упродовж 2019 - 2021 років.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber