Через грип, а також ляк перед коронавірусом - зріс попит на медичні маски. Люди їх розкупили. Одноразових у аптеках взагалі немає. Марлеві є, але постачальники спекулюють на цінах.

Іван у пошуках одноразових масок для обличчя. Ходить від аптеки до аптеки. Але поки безрезультатно.

Це 12 чи 15 аптека і немає ніде.

Іван далекобійник. Через кілька днів їде за кордон.

На границі знімають з маршрута бо без маски, маски требують.

Медичні маски б'ють рекорди продажів. Одноразових у аптеках немає.

Немає взагалі, десь тиждень як немає, масово розібрали, - розповідає фармацевт Наталія Харлай.

Ажіотаж пов'язаний з поширенням коронавірусу, кажуть фахівці. Нових поставок одноразових масок не має, адже виготовляють їх у Китаї. Додають, ліпшою альтернативою є марлева пов'язка. Їх в аптеках вистачає, але постачальники спекулюють на цінах.

Звичайна тканнєва маска була 1 гривню 70 копійок, зараз, ми отримали, нова ціна 33.50

Не на камеру фармацевти зізнаються – самі дивуються цінам. Паніка через коронавірус породжує завищення цін.

Це залежить від постачальників, якщо постачальники піднімають свої ціни, аптека може або відмовити щоб закуповувати цю продукцію, шукаючи де дешевше або закуповувати. Антимонопольні органи вже зайнялись спекулятивним підвищенням цін, ця ситуація має бути під контролем держави, сподіваюсь так воно і буде, - каже начальник державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівне нській області Сергій Лебедь.

Марлева пов'язка є багаторазовою. Виготовити її можна і власноруч. Прати, прасувати і використовувати знову. Але носити її всім не варто. Лише хворим, аби не заражати здорових людей.

Самому треба шити, треба самому думати за себе і захищатись.

Івану шити ніколи. Придбав марлеву пов'язку у аптеці.

Медики додають, окрім одноразових масок, більше ніякого дефіциту немає. Всі ліки у наявності. Просять людей не панікувати і не створювати штучний ажіотаж. 

Читайте ще: на Рівне нщині знову карантин