70 тисяч жителів Рівненщини пройшли обстеження на ВІЛ минулого року. Медики виявили 328 нових випадків хвороби, що на 80 більше, аніж у 2017 році.

Як розповіла завідувачка амбулаторно - поліклінічним відділенням СНІДу Рівне нського центру громадського здоров'я Валентина Кравчук, усього в області на обліку у медичних закладах перебуває 2009 ВІЛ-інфікованих. З них - три десятка дітей, у котрих вже підтверджено діагноз. Лише минулого року на облік взято 264 ВІЛ-інфікованих осіб, серед них 50 дітей. Це діти, які народжені від ВІЛ-інфікованих мам. І це також більше, ніж у 2017 році, на 20 людей.

Серед інфікованих є особи, які хворі на СНІД. Це 101 особа у 2018 році і 84 особи у 2017 році.

- Серед шляхів інфікування переважає статевий шлях, а саме гетеро сексуальний, - каже Валентина Кравчук. - Але у 2018 році спостерігається зростання інфікування гомосексуальним шляхом, а саме 9 осіб зареєстровано, які при спілкуванні з лікарем вказали шлях інфікування саме як гомосексуальний. У 2017 році це була лише 1 особа.

ВІЛ-інфекція стосується різних вікових груп. Так, у 2018 році її виявили у діток від 0 до 14 років, серед них було 2 дітей віком 7 і 9 років, у яких підтверджено ВІЛ-інфекцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презервативи або СНІД. У центрі Рівного пройшла благодійна акція (ВІДЕО)

- Звичайно основна маса припадає на вікову групу 25-49 років – це працездатне населення, проте щороку зростає кількість людей, які стають на облік у віці 50 років і старше. У 2018 році таких людей було 29, тоді як у 2017-му – 18. Це не означає, що ці люди інфікувалися в такому віці, просто іноді буває так, що інфікувалися вони раніше, але про свій діагноз не знали, не обстежувалися, тож звернулися лише коли наросли клінічні прояви ВІЛ-інфекції, - продовжує Валентина Кравчук.

Нагадаємо, ВІЛ-інфекція передається такими основними шляхами: через кров, від матері до дитини і при статевих зносинах. Щоб знати чи є у вас ВІЛ-інфекція треба, перш за все, обстежитися на ВІЛ у медичному закладі, громадських організаціях, під час акцій, які проводяться у місті. Якщо є позитивний результат - обов’язково звернутися до лікаря за додатковим обстеженням. Ліки від ВІЛ-інфекції є – антиретровірусна терапія, яка продовжує життя, покращує показники здоров’я і дозволяє працювати і жити як інші, - наголошують медики.

Будьте з нами: Telеgram   Facebook   Instagram  Viber   Youtube