До Рівненського окружного адміністративного суду почали надходити заяви "Про забезпечення позову від представників української православної церкви", які передбачають скасування реєстрації нових громад ПЦУ.

Співголова програми "Захисник віри" Юрій Трачук звертає увагу на однотипність цих позовних заяв, ба більше - у текстах різняться лише назви населених пунктів та храми, які в них знаходяться. А суть одна: "вважають дії Рівне нської ОДА з прийняття та розгляду документів для проведення державної реєстрації статуту церкви новій редакції протиправними та таким, що підлягає скасуванню в частині державної реєстрації змін до статуту"

За словами Юрія Трачука, позивач просить у своїй позовній заяві відмовити у реєстрації статуту релігійної громади української помісної церкви. І, разом з поданням позовної заяви, вже просить зупинити державну реєстрацію (не чекаючи розгляду свого позову).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без цензури: "Чи є загроза для храмів Рівне нщини?" (ВІДЕО)

Подібних позовів, наголошує, вже 30 на Рівне нщині .

- Саме така кількість позовів пов'язана з розпорядженням ОДА від 26 березня, яким було зареєстровано таку ж кількість, тобто 30, перший статутів новоутворених релігійних громад Православної церкви України. В наслідок цих реєстрацій були подані громадами документи до державних реєстраторів на внесення змін в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Наслідком цього є утворення нових громад і припинення юридичних осіб, які існували в рамках Московського патріархату, - розповів співголова програми "Захисник віри". - Звісно, такий хід справ не влаштовує прихильників Російської православної церкви, як вона має називатися в Україні відповідно до змін у законодавстві. Тому вони звернулися до Феміди з 30 позовами. В рамках цих уже проваджень подавали окремо заяви про забезпечення позову, якими вимагали заборонити державному реєстратору вносити ці зміни. Тобто таким чином притримати ліквідацію своїх юридичних осіб через заборону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша служба за 5 років: у Птичі відкрили церкву (ВІДЕО)

За словами Юрія Трачука, таким чином можна затягувати розгляд справ, навіть на роки, а за цей час можна багато чого встигнути зробити. У тому числі з церковним майном.

- У Рівне нському районі одна громада провела інвентаризацію і вже є нестача низки церковних книг. Зараз громада вивчає питання разом з нашими правозахисниками щодо подання заяви про кримінальне правопорушення за низкою статей проти очільника юридичної особи, яким є священослужитель Російської православної церкви, - наголошує правозахисник.

 

Тим часом за словами заступника начальника відділу організаційно-планової роботи, релігії та національностей управління культури Рівне нської ОДА Ігоря Соколовського, жодних повідомлень, викликів, копій документів та заяв із суду щодо цих позовів адміністрація не отримувала.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber