Боротьба за волю! На Рівненщині готуються відзначити 370 років битви під Берестечком. Традиційні заходи із вшанування загиблих козаків пройдуть на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Дубенського району. Як проходить підготовка, бачила Анна Яцук.

370 років тому тут відбулась одна з найбільших битв у європейській історії. 300 тисяч учасників. Козаки під проводом Богдана Хмельницького проти польської шляхти. Останні здобули перемогу, українська армія була розгромлена. Біля 40 тисяч козаків та селян загинули у бою.

Щорічно у Національному історико - меморіальному заповіднику "Поле Берестецької Битви" у Пляшевій, вшановують пам'ять загиблих козаків та селян. Відбувається панахида та інші заходи. У 91-му році сюди з'їхались 500 тисяч людей. Це найбільше за всю історію. Директор комплексу досі пам'ятає як це було.

Не 500, а 15 тисяч людей очікують цьогоріч на Козацьких могилах. У заповіднику триває підготовка до відзначення 370-тої річниці бою. Працівники музею прибирають, фарбують, оздоблюють територію.

Головні заходи тут пройдуть 4 липня. Буде козацький табір, виступи лірників і кобзарів, перегляд документального фільму і панахида за участю багатьох священників.

Минулоріч влітку теж вшановували пам'ять загиблих козаків, але обмежено. Все через карантин. З цієї ж причини більше року на територію заповідника не приїздили і туристи. Сьогодні все змінилось. Школярі з Хмельниччини завітали у Пляшеву.

До слова, комплекс "Козацькі могили" є єдиними та унікальним для Рівненської та Волинської областей. Має відразу кілька значимих пам'яток. У заповіднику є гробниця, де зберігаються рештки 6 тисяч козаків. Основою меморіалу є Свято - Георгіївська церква. Їй не має аналогів у світі. Адже тут є три престоли, які розташовуються один над одним і зовнішній іконостас. Ним є Голгофа. Ікону намалював відомий художник Іван Їжакевич у 1915 році. Картина вже давно потребує відновлення. Нещодавно її внесли до програми "Велика реставрація".

До 370-тої річниці бою під Берестечком, реставрувати козацьку Голгофу не встигнуть. Люди, які завітають у музей 4 липня, побачать зовнішній іконостас без змін, на фасаді храму. Та головне, віддати шану українським козакам, які віддали своє життя з надією, що колись, через сотні років, люди згадають їхню боротьбу за волю та незалежність України.

Читайте також: На Рівненщині закінчують облаштовувати кільце на аварійному перехресті