У зв’язку з підтопленням помешкань, криниць, вигрібних ям, надвірних вбиралень існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Фахівці попереджують мешканців, не використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із вбиралень, вигрібниз ям, хлівів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники інфекційних хвороб.

У разі неможливості постачання якісної води для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою.

Для господарських потреб, також рекомендують користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою потім обдавайте окропом.

Читайте також: Рятувальники показали масштаби стихійного лиха на Рівне нщині (ВІДЕО) 

Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • трупи загиблих тварин та птиці зібрати і захоронити на худобомогильниках.

У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber