Висока температура, блювотний рефлекс та запаморочення голови - це може спричинити звичайне молоко чи сир, куплений на ринку. Адже, певна кількість продавців не дотримуються температурних режимів зберігання "молочки". Через що вона й псується. Тож, як її зберігають на ринках і чи схвалюють це фахівці, дивіться далі.

Чимало рівнян надають перевагу продукції із ринку, бо ж кажуть, вона там домашня та дешевша. Однак, зважаючи на погодні умови, а саме на температуру повітря, яка у день сягає +30 градусів тепла, товари можуть псуватися. Ми вирішили перевірити: чи дотримуються продавці правил зберігання молочних продуктів.

Продаємо, сир, сметану бринзу. Нє, не скисне все свіже, все продається до обіду, - продавчиня Ірина.

Продавчиня додає, холодильника немає, адже все продає дуже швидко. Тримає продукти у тіні. А от на стихійному ринку, ми помітили сир, який лежав просто неба. Жінка, яка його продавала, відмовилася коментувати.

Деякі рівняни молочні продукти на ринку купляти не бояться. До прикладу пані Стефанія. Жінка каже, перед покупкою їх нюхає або ж куштує.

Ну в магазині дорожче , а тут я знаю добре, в цієї жінки я вже не раз брала, нормальне молоко. - А тут не скисне, така жара? - Мені на "кисляк" також треба, блінчики будуть, - каже рівнянка Стефанія.

Однак, такий продаж молочних продуктів не схвалюють у Рівне нській держпродспоживслужбі. Мовляв, при високій температурі молочні товари, швидко втрачають придатність. Більше того, їх потрібно продавати у скляних або сертифікованих пластикових тарах. У жодному разі не можна використовувати пластикові пляшки у яких раніше була вода.

Наприклад свіже молоко воно має зберігатися при температурі як мінімум +8 градусів - це як правило до 6 годин. При температурі +4 градуси може зберігатися до доби. Але при такій температурі практично ніяка продукція не може витримати, коли вона буде зберігатися чи реалізовуватися під відкритим небом. Це не тільки молочна продукція, але й вся продукція тваринного походження, - розповів заступник начальника Рівне нської держпродспоживслужби Василь Дмитрієв.

У період спеки радить утриматися від продажу та покупок молочної продукції на ринку. Такої ж думки й медики. Кажуть, можливість отримати харчове отруєння від зіпсованої їжі висока. Особливо, якщо нею торгують на стихійних ринках, адже не у всіх продавців є необхідні медичні документи.

В яких можуть бути "гнійничкові" захворювання на руках звідти зможуть потрапляти збудники стафілококу в молочні продукції і швидко розвивається стафілокок при жарі в продуктах. І розвивається величезна бомба токсинів, які при потраплянні в організм будуть спричинювати швидке захворювання. То при вживанні такого молока ви можете швидко захворіти - через пів години вже буде клінічна симптоматика, - говорить лікар-інфекціоніст ЦПМСД "Центральний" Любов Рябова.

Медики радять, якщо ж після вживання молочних продуктів ви відчуваєте легке запаморочення чи блювотний рефлекс краще пити багато рідини та прочистити шлунок. Якщо ж стан не покращиться - звернутися до сімейного лікаря.  

Дивіться також: чи продають вже лепеху у Рівному та скільки вона коштує?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber