Ремонтує та налаштовує кисневі концентратори. У Рівному є унікальний майстер, котрий у період пандемії допомагає лікарям та пацієнтам. На волонтерських засадах Олег Шевчук перевірив вже чотири десятки апаратів, котрі виділяють кисень з атмосферного повітря та допомагають дихати важким пацієнтам із COVID-19. У майстерні рівнянина побувала і наша знімальна група.

Це майстерня рівнянина Олега Шевчука. Чоловік щодень займається виготовленням та ремонтом точних вимірювальних приладів - електронних ваг. Але відомий інженер і іншими проектами: він конструював безпілотники для українських військових, створює унікальні музичні інструменти. Зокрема, його авторські так звані скляні скрипки відомі вже й поза межами України. Для них винайшов особливі датчики- звукознімачі.

Наприкінці минулого року Олег Шевчук загорівся ідеєю - виготовити свій власний кисневий концентратор. Однак, розумів, техніка, яка допомагатиме хворим в лікарнях повинна бути ліцензійною, а не саморобною. Тож свою ініціативу трансформував - вирішив перевірити стан вже наявних в міській лікарні пристроїв.

Тож пан Олег кинув клич серед рідних, знайомих та друзів. За декілька днів, спільними зусиллями вдалося зібрати необхідну суму і придбати цей пристрій. А вже далі було знайомство з керівництвом лікарні.

Тож майстер нині "свій" у ковідних відділеннях міської лікарні. За цей час Олег Шевчук і сам отримав позитивний тест, здолав недугу та з новими силами взявся за роботу. Перевірив з чотири десятка концентраторів. Більшість з них не потребують ремонту, бо нові. Однак для якісного продукуванню кисню і вони потребують грамотного налаштування.

А ще Олег Шевчук навіть пробував сам друкувати на 3д принтері надважливі фільтри до кисневих концентраторів. Саме вони усувають азот та домпомагають отримати кисень з атмосфери.

Нині аби слідкувати за роботою кисневих концентраторів чоловіка працевлаштували в Рівненську міську лікарню на півставки. Олег Шевчук ділиться, не шкодує, що взявся за таку роботу, хоча вона потребує подекуди декілька спроб. Сміється, спеціальної школи, де навчали б ремонтувати кисневі концентратори поки немає. Говорить, просто така робота нині як ніколи на часі, і хтось повинен її виконувати. 

Читайте також: На Рівненщині першими щеплення від COVID-19 отримають медики