Як врятувати Басівкутське водосховище, хто житиме на 28 гектарах рівненської землі та чи отримають фінансування з міського бюджету хворі на цукровий діабет? Про це все сьогодні говорили на рівненському міськвиконкомі. Детальніше побачите у сюжеті.

 28 гектарів землі на вулиці Макарова, обнесені будівельним парканом. Хто і що там будуватиме, і чи не буде порушень - давно хвилює громадськість. Сьогодні членам міськвиконкому показали детальний план забудови. Проектанти кажуть - багатоповерхівок тут не буде, територія розрахована трохи більш, як на півтори тисячі мешканців, де збудують 160 індивідуальних будинків та ще 190 жител - блокового типу. Планують також спорудити навчальний заклад на 80 дітей та облаштувати громадські зони.

У Рівному - майже десять з половиною тисяч діабетиків. Та грошей на ліки для них - у держави не вистачає. Просять у Рівного. Тут - опираються. Міський голова.

Виділяти гроші чи ні - вирішать на сесії міської ради. А хворіють не лише люди. Хворіє - вода. На Рівне нському міськвиконкомі озеро Басів Кут охрестили відстійником. Науковці Національного університету водного господарства та природокористування провели комплекс досліджень за європейськими стандартами. Виявили - вода така погана в озері через ті стоки, які у нього потрапляють із навколишніх населених пунктів.

До теми: найбільше забруднюють Басівкутське водосховище Квасилів і Здолбунів

А це - найгірша якість. До того ж, були виявлені застійні зони.

Також у списку - мутації у крові фауни, яка населяє водойму та цвітіння.

Також спостерігають тенденцію, що забруднюючі речовини не осідають на дні, а звідти переходять у водну товщу, забруднюючи і її. Та кажуть, водночас озеро, як біофільтр - здатне до відновлення. Наразі науковці розробляють комплекс заходів, аби відновити водойму. Рівне ж до цього процесу хоче залучити й область, аби отримати частку фінансування.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber