Реформа охорони здоров'я вторинної ланки стартує з квітня. Саме з цього місяця варашани можуть поступово переставати отримувати послуги, аж до моменту коли на медико санітарній частині повішають замок. Все тому, що влада і боротьба за посаду зайшла надто далеко, зробивши людей заручниками конфлікту.

Епопея з переходом лікарні на баланс міста триває у Вараші вже понад півроку. Раніше журналістка "Рівне 1" спілкувалась з головним лікарем Олександром Коцюбинським і він запевнив, що зробить усе можливе, аби заклад був спеціалізованим. Все тому, що обслуговує атомників. Втім, реформа медицини рівна до усіх. 

Реформа:

Ключовою вимогою реформи охорони здоров'я у вторинні ланці, тобто лікарнях, є оптимізація медичних закладів. Перетворення їх в некомерційні підприємства і передача на баланс органів місцевого самоврядування. Готуватись до реформи, лікарні почали ще на початку минулого року. Відтак, деякі з них привели у відповідність штати, скоротили відділення, і спільно з місцевою владою виконали необхідні зобов'язання. Однак, не у Вараші. Тривалий час саме медико санітарна частина відтягувала максимально цей процес, сподіваючись на особливе державне фінансування і утримання Міністерством охорони здоров'я. Незважаючи на чіткі запевнення, що такого не буде, висловлювали головному лікарю постійно.

Конфлікт:

Вараш особливе місто нашої області. Воно має багато фінансів, а отже боротьба за владу там найбільша. Міського голову то знімають, то поновлюють. Він не здається і щораз доводить, що позбутись його не легко. Саме, подейкують, через конфлікт Олександра Коцюбинського та мером Сергієм Анощенком - страждає лікарня. Оскільки, міська влада береться вкладати надвеликі гроші в заклад, то і керувати ними ймовірно вважають мала б "своя" людина. А пан Олександр не бажає оптимізовувати штат до необхідного і принципово не здається.

Ситуація зараз: 

Нині міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, під час робочого візиту на Рівне нщину, добряче "відчитала" перед усіма головними лікарями - Олександра Коцюбинського. Він отримав на горіхи за абсолютно нульовий результат в підготовці до реформи. Ані перетворення в некомерційне підприємство, ані угоди з НСЗУ. Абсолютно нічого. Показова "порка" була очікувана, але не надто результативна. І сварити, каже, треба не його. Адже як пояснив сам головний лікар, він не винен, що до реформи лікарня не готова:



"Ми пройшли майже всі необхідні процедури. Лишилось аби сесія міської ради прийняла лікарню на баланс. А вони цього робити не хочуть. Вони створили окреме підприємство і хочуть аби лікарня передавальним актом туди перейшла. І таким чином мене прибрати з роботи. Та це ж затягне ще більше процес. Все тому, що їм доведеться отримувати ліцензію, - прокоментував Олександр Коцюбинський

Однак, вчора відбулась медична комісія, що вирішила винести це питання на позачергову сесію Варашради у четверг 23 січня. Міський голова Сергій Анощенко, запевняє що робив усе можливе, аби нині лікарня не була в такій ситуації, однак каже головлікар тримається за посаду і через це у них труднощі:


"Ще у 2015 році ми хотіли взяти лікарню на баланс. Втім, Коцюбинський переконував, що ми будем існувати як державний заклад. Коли стало зрозуміло, що так не буде - я розпочав процедуру, але то в Міністерстві зникали документи, то мене знімали з посади. Ми приймемо лікарню на наш баланс, але Олександр Коцюбинський хитрує і виніс на сесію альтернативний проект рішення. Про реорганізацію закладу. Це все аби втриматись на посаді, ба більше він в грудні ще й сам собі контракт продовжив." - коментує очільник Вараша Сергій Анощенко.

Вже незабаром ситуація в лікарні стане на свої місця. І найоперативніше це вирішити - взявши лікарню на баланс. Безумовно, її доведеться оптимізовувати і дуже оперативно усім лікарям відреагувати на зміну. Заключити угоду з НСЗУ та активніше включитись в процес. Бо реформа стартує з квітня, і далі відтягувати - поставити під загрозу можливість лікуватись людям. Іноді, саме вони стають заручниками великих розбірок.