Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1904/i103838.jpg?1555603023

Крок у майбутнє. На Рівненщині запроваджують телемедицину

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

Право на медичну допомогу має кожен, незалежно від національності, віку, віросповідання, вподобань і та інших чинників. На жаль, чимало людей, які проживають у сільській місцевості не мають доступу до кваліфікованих спеціалістів, та й взагалі у деяких селах амбулаторій просто немає. Люди, аби отримати якісну допомогу, повинні їхати за сотні кілометрів від дому. Та з цього року все кардинально має змінитися: у сільських амбулаторіях мають запровадити телемедицину. Що ж це таке?

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, телемедицина – це метод надання послуг з медичного обслуговування там, де відстань є критичним фактором.

На Рівненщині уже розпочала свою роботу амбулаторія, де працюватиме телемедицина. Ще півроку тому у селі Забороль, що на Рівненщині, була старенька амбулаторія, яка не бачила ремонту років 20. Приміщення було в аварійному стані, працював один лікар та медсестра. В середині кабінети були практично не обладнані. Старі інструменти та жахливі умови праці. Такою була амбулаторія тривалий період. Обслуговували пацієнтів із села Забороль (1300 осіб) та с. Боянівка (120 осіб) Заборольської сільської ради Рівненського району.

Збудувати новий заклад вдалося в межах реалізації реформи сільської медицини. Роботи над будівництвом розпочали наприкінці листопада 2018 року, а вже у лютому 2019 року приміщення здали в експлуатацію. У новій амбулаторії - декілька кабінетів. Зокрема, облаштовано окремі приміщення для прийому хворих та здорових дітей, а також — реєстратуру. Можна здати аналізи. А ще – зробити потрібні вам щеплення, адже в амбулаторії наявні всі вакцини. Такими змінами жителі села задоволені, адже нарешті дочекалися нормальної медичної допомоги.

Нова лікарська амбулаторія має обслуговувати жителів навколишніх сіл, Забороль, Ришуцьк Кустин, Сергіївка. Лікар буде обслуговувати приблизно 2000 тисячі людей. Амбулаторія побудована згідно типових планів та надаватиме всю первинну допомогу. Це прийом пацієнтів, лабораторна діагностика, фізтерапевтична реабілітація, щеплення, електрокардіограма і всі інші послуги, - розповідає, головний лікар амбулаторії Валентин Ханенко.
Амбулаторія у Заборолі оснащена усім необхідним лікарським обладнанням та відповідною технікою. Вдень тут планують приймати до 30 пацієнтів. Працюють у амбулаторії один лікар , дві патронажних медсестри, реєстратор і санітарка.  

 Нагадаємо, в Рівненській області в рамках програми «Допомога поруч» заплановано будівництво 34 нових амбулаторії. На це з державного бюджету виділено 232 мільйони гривень.

На Рівненщині ми хочемо запровадити телемедичні комунікації з первинної ланки із закладами вторинного та третинного рівня. Де будуть організовані центри і будуть працювати лікарі, які у цілодобовому режимі зможуть надати медичні консультації. До кожної амбулаторії на первинному рівні у нас підведена мережа Інтернет. І ми маємо можливість комунікувати із закладами вторинного та третинного рівнів, каже Олег Вівсянник, заступник начальника Рівненського обласного управління охорони здоров’я.

 На Рівненщині — це перша амбулаторія, де у пілотному режимі запрацювала така система. Тестували роботу та приймали пацієнта разом із віце-премєр-міністром України Геннадієм Зубком. Пробний запуск пройшов вдало, та поки що приймати пацієнтів у такий спосіб у медичному закладі не мають можливості.
На момент відкриття амбулаторії було проведено показовий тестовий режим зв’язку телемедицини.

 Це обладнання було тестове, із Світового банку воно було привезене для тестового показу і навчання лікаря. Ще жодна амбулаторія не має жодного комплекту, вони будуть одночасно. Лікарі, які мають працювати із телемедициною, уже пройшли навчання, і запроваджена електронна картка. Тобто приїжджають набори, і лікарі готові працювати. Немає різниці, де буде знаходитися спеціаліст. Телемедицина передбачає контакт із будь-яким спеціалістом у мережі всієї України. Вони будуть однаково оплачуватися зі сторони лікаря консультуючого і якість телемедицини не змінюється регіоном, - розповідає Вікторія Пашковська, сімейний лікар.

 Першим пацієнтом якого перевірили на відстані, став місцевий 72-річний мешканець Микола Бучинський. У чоловіка у 2017 році був гострий інфаркт. Спостерігатися у лікаря чоловік повинен часто, однак такої можливості немає, адже аби поїхати у місто, потрібно виділити цілий день. І це ще не точно, що потрапить на прийом чи пройде всі обстеження, розповідає чоловік. Тому він перший погодився пройти консультацію лікаря в онлайн- режимі за допомогою скайп-зв’язку. Пацієнта, спочатку на місці оглянула лікарка, потім зв’язалася із кардіологом обласної лікарні, який продовжив “оглядати” пацієнта. Пан Микола не приховує свого задоволення від отриманої консультації

«Дуже зручно, вигідно і швидко. Для хворого — це дуже добре. Тому що таке, як мені поїхати у Рівне, потрібно витратити два дні, щоб пройти це все», - каже Микола Бучинський.

Загалом за допомогою телемедицини селян консультуватимуть за чотирма напрямками: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання. Це передача даних, наприклад електрокардіограма, спірографія, дерматоскопія, фотографування через мережу Інтернет. В тестовому режимі телемедицина почне працювати у сільських амбулаторіях Кіровоградської, Харківської, Вінницької, Дніпропетровської та Полтавської областей.  

 «Ми тестували обладнання і в Костопільському районі, і в інших, зараз проводяться створення локальних мереж у закладах вторинного рівня. Уже така мережа працює і створюється у Млинівській ЦРЛ, Демидівській ЦРЛ. Система працює в такому напрямку від лікаря первинної ланки до лікаря високої медичної допомоги», - каже Олег Вівсянник, заступник начальника Рівненського обласного управління охорони здоров’я.

Закупити все необхідне обладнання планують у травні, аби уже з 1 червня 34 амбулаторії розпочали свою роботу.

 «Зараз у нас розпочинається процедура конкурсних закупівель, що дасть можливість закупити на кожне робоче місце лікарю на первинній ланці таке обладнання. Це близько 380 комплектів буде забезпечено 165 амбулаторій», - коментує Олег Вівсянник, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я.

 Та у запровадженні телемедицини - не без проблем. На жаль, частина сіл не має доступу до мережі Інтернет, а це основне для зв’язку із лікарями. Спілкуються із ними через захищений телемедичний канал.
«У нас стоїть проблема широкого доступу до мережі Інтернет, адже не в кожному населеному пункті є можливість підключити, тобто технічної можливості немає. Потрібні кошти, аби обладнати місця для лікарів, треба, щоб працювали всі системи. Стоїть питання про забезпечення заробітної плати лікарям, як це буде фінансуватися на якій основі», - Олег Вівсянник, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я.

 Телемедицина отримала широкий розвиток у таких країнах Європи, як Угорщина, Великобританія, Німеччина, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швеція, Швейцарія. Першою країною, яка впровадила телемедицину, стала Норвегія, де є велика кількість важкодоступних для традиційної медичної допомоги місць.
Сьогодні телемедицина стає ефективним способом надання своєчасної медичної допомоги. Завдяки застосуванню цієї технології медики всього світу отримують можливість використовувати всесвітню інформаційну базу даних і обмінюватися безцінним досвідом з колегами, що перебувають у різних куточках земної кулі. Ці можливості сприяють підвищенню рівня розвиненості медицини.

 Автор: Любов Данча

Матеріал виготовлено в рамка проекту "Україна плюс"

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: