Водохресні купання - традиція давня, хоч і дуже спірна. До слова, деякі священнослужителі називають купання в ополонці небезпечними для життя і не має відношення до церкви. Коли з'явилася ця традиція і яку користь вона приносить, толком ніхто і не знає. Кажуть, що це допомагає очиститися і змити гріхи. Однак ми хотіли поговорити ні про традиції, а про здоров'я. У свято Хрещення багатьом здається, що зануритися в ополонку - відмінна ідея.

 КОМУ ВАРТО ВІДМОВИТИСЯ ВІД купання в ополонці 


1. Людям з запальними та хронічними хворобами.Будь-яке хронічне захворювання або запальний процес - це протипоказання для екстремальних купань, особливо тим, хто збирається занурюватися вперше.
2. Тим, у кого є захворювання дихальних шляхів.Бронхіт, астма і інші захворювання дихальних шляхів можуть проявитися прямо під час занурення. Через різкий перепад температур може статися м'язовий спазм і навіть зупинка дихання.
3. Людям зі слабкою серцево-судинною системою.Якщо у тебе тендітні судини, вони можуть не витримати різкого спазму від контакту з крижаною водою. Це призведе до надриву і іншим небажаним наслідкам. Людям з варикозом, атеросклерозом, а також тим, хто переніс інсульт, купатися в ополонці заборонено.
4. Людям із захворюваннями нирок.Якщо у людини спостерігається ниркова недостатність, сечокам'яна хвороба або пієлонефрит, то купання в крижаній воді може привести до ниркового інфаркту через різке спазму судин.
5. Маленьким дітям. Багато батьків тягнуть за собою в ополонку зовсім маленьких дітей. Але робити цього категорично не можна, адже терморегуляція дітей, особливо до трьох років, недосконала. Дитина з легкістю може отримати переохолодження, а батьки навіть не встигнуть це помітити. Наслідки: менінгіт, пневмонія і ще з десяток небезпечних хвороб. Це дуже небезпечно!


Якщо ти все ж вирішив зануритися, тоді хоча б слідуй правилам. ПРАВИЛА Водохресних купань


1. Підготуйся до купання заздалегідь. Почни загартовуватися хоча б за кілька тижнів до Хрещення. Виходь на балкон в футболці, обливайся холодною водою. Це допоможе підготувати організм до твоїх експериментів. Є навіть можливість, що ти передумаєш зовсім.
2. Не у всяку погоду можна купатися в ополонці. Якщо на вулиці мороз більше 10 градусів, то краще відмовитися від цієї затії. Для новачків ідеальна температура - від 2 до 5 градусів нижче нуля.
3. Зірки зійшлися, ти вирішив скупатися, тепер потрібно правильно підготуватися. Одягни зручний одяг, який легко застібається і знімається, щоб після занурення швиденько переодягнутися і почати зігріватися. Ніяких гудзиків і складних застібок, закляклими пальцями ти з ними просто не впораєшся.
4. За дві години до купання щільно поїж. Ці калорії знадобляться тобі, коли організм почне витрачати всю енергію на обігрів.
5. До купання не приймай алкоголь. Це не додасть тобі ні хоробрості, ні тепла, а ось розрив кровоносних судин забезпечити може. Краще зігріватися чаєм, ефект той же, а ризик нижче.
6. Заходь у воду поступово. Перед тим як стрибнути в ополонку, побігай, присядь пару раз, щоб зігрітися. Тільки після цього заходь в воду, повільно, без різких рухів. Дай організму час підготуватися, так стрес для нього буде в рази менше.


Без цих правил в ополонку не лізь
. А ще не забудь перед цим проконсультуватися з лікарем, щоб виключити всі можливі фактори ризику. Краще зайвий раз перестрахуватися, ніж потім розгрібати неприємні наслідки. Бережи себе!