фото ілюстративне
22 лютого в Україні закінчився пільговий період розмитнення автомобілів на євро номерах.

Розмитнити автомобіль можна і після 22 лютого. Втім, прийдеться заплатити акцизний податок за повною ставкою. За такою вартістю можна буде розмитнити авто о 23 травня. Після цієї дати всім власникам "євроблях", які пробули на території України понад 30 днів з моменту "ввезення" загрожує штраф у розмірі 170 тисяч гривень або конфіскація автомобіля за рішенням суду.

Уряд, президент та профільний парламентський комітет одноголосно ухвалили рішення не продовжувати пільговий період застосування знижки. За пільговий період розмитнення автомобілів на європейських номерах побило рекорди.

Але не всі власники "євроблях" спішать міняти на українські номери, а у деяких просто немає коштів на розмитнення своєї автівки.

Що ж тоді робити з автівкою після 23 травня, якщо на ній не можна буде їздити? Фахівці назвали декілька варантів розв'язання цієї проблеми.

Читайте також: Повалені дерева, зірвані електролінії: Рівне потерпає від негоди 

1. Заплатити податок Перший варіант, який варто розглянути всім власникам автомобілів на європейських номерах - легалізувати свій автомобіль через розмитнення. Він підходить тим, хто планує залишити транспортний засіб собі у користування, або ж тим - хто планує продати автомобіль.

2. Залишити авто закордоном Жителі прикордонних сіл вже скаржаться на "кладовище" покинутих автомобілів. По-перше, після набуття чинності законів про "євробляхи" (25 листопада) резидентам України заборонили ввозити такі автомобілі без сплати митних платежів або грошової застави, яка майже дорівнює повній сумі розмитнення. Власники авто, могли тривалий час не сплачувати митних платежів і коли сума набігло чималих розмірів, автомобілі просто вирішили залишити напризволяще.

3. Продати на запчастини Також можна розібрати "євробляху" та продати ті запчастини, які придатні для використання. Втім, повністю відбити вартість автівки таким чином не вдасться. Крім того, людей, які планують скористатись таким способом буде чимало. Тому не виключення, що запчастини впадуть в ціні.

Варто пам'ятати, що власникам потрібно вирішити, куди подіти нерозмитнене авто до травня 2019. Згідно з законом, після цього українцям за порушення митного законодавства загрожують космічні штрафи, які перетнуть сотню тисяч доларів.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber