Кефір називають напоєм довгожителів. Користь кисломолочного продукту - науково доведений факт. Думки про те, чи можна пити кефір на ніч, розходяться.

Корисні властивості 

Користь кисломолочного продукту пояснюється насиченим мінеральним складом. Що міститься в класичній рецептурі:

  1. Тваринний білок - будівельний матеріал для м'язів і сухожиль.
  2. Вітамін A збільшує еластичність шкіри і волосся.
  3. Вітамін C і група B підсилюють імунітет і працездатність.
  4. Живі бактерії-пробіотики підтримують мікрофлору кишечника. Регулярне пиття кефіру налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, позбавляючи від запорів, діареї, метеоризму. Хороші мікроби знищують небезпечних бактерій-збудників хвороб.
  5. Кальцій, фосфор - зміцнюють скелет і запобігають розвитку ламкості кісток.
  6. Амінокислота триптофан позитивно впливає на нервову систему. Любителі молочного напою стійкі до психологічних стресів і зберігають позитивний настрій.

Поки організм відпочиває, пробіотики відновлюють внутрішню мікрофлору. Результат - легке спорожнення кишечника на ранок. Бактерії налагоджують вироблення шлункового соку. До моменту пробудження апетит прокинеться, і ви поснідаєте із задоволенням.

Шкода

У «вечірнього» кефіру бувають побічні ефекти. Причини неприємних симптомів - надмірне вживання або індивідуальна реакція організму на кисломолочну їжу.

З чим можна зіткнутися:

  1. Відчуття розбитої голови на ранок. Переварювання тваринного білка - трудомісткий процес для організму. На ранок можна відчути втому.
  2. Підвищенне газоутворення і здуття живота. Кисломолочна їжа викликає бродіння в кишечнику.
  3. Сечогінна дію. Живі бактерії активізують виведення шлаків і зайвої рідини. Послаблюючий ефект змусить відвідувати туалет частіше, ніж хотілося б вночі.

Чи шкідливо пити кефір ввечері, залежить від його свіжості і складу. Прострочений продукт викличе розлад шлунка і діарею. Кисломолочний коктейль з синтетичними добавками небезпечний алергічними реакціями.

Які висновки можна зробити зі сказаного?

Щоб уникнути негативних наслідків, пийте кефір в помірних кількостях і перевіряйте термін придатності і склад. Натуральний продукт містить лише молоко і закваску. Ароматизатори, барвники та загусники відсутні.