Неможливо забути. Десятки тисяч ненароджених і малолітніх дітей, людей похилого віку, чоловіків, жінок. Мільйони смертей від штучного масового голоду. У 20-ому сторіччі українці пережили три Голодомори. Минулими вихідними у Рівному на подвір'ї Свято-Покровського собору відбувся мітинг-реквієм, де запалити свічку в пам'ять про усіх замучених голодом українців міг кожен. Були там і очевидці тих страшних подій.

На подвір'ї Свято-Покровського собору збираються рівняни. Усі вони прийшли аби хвилиною мовчання вшанувати жертв геноциду. Мільйонів людей, які померли під час Голодоморів.

В 20 сторіччі українці пережили їх тричі. Найбільшим за кількістю людських жертв був Голодомор 32-33 років. Він був штучно скоєний. Керівництвом Радянського Союзу, щоб остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної Української Держави, незалежної від Москви. Рівненська молодь озвучує жахливі рядки із щоденників людей, які понад вісім десятіків років тому занотовували події, які відбувалися в українських селах і містах.

Усі присутні мали змогу запалити свічку пам'яті. Лампадки розмістили у формі хреста, посередині яких символ Голодомору - колоски пшениці та гілочки калини. Сюди щороку приходить пан Микола. Купує найбільшу свічку. Його старша сестричка, немовлям не пережила Голодомор 32- 33 років.

Увесь жах масового повоєнного голоду зазнав і сам чоловік. Тоді він мешкав у селі на Вінничині, був 10 річним хлопчиком. З того часу минуло понад 70 років, однак пенсіонер усе пам'ятає.

Рівняни із підростачим поколінням приходять сюди, бо саме їм у майбутньому розповідати нащадкам про події пережиті українцями. Аби ніколи масове вбивство більше не повторилося.

По завершенню реквієму у Свято-Покровському соборі відбулась панахида за невинними жертвами голодоморів в Україні.

Читайте також: Рівнян запрошують долучитися до Благодійного забігу Святого Миколая