Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1911/i108621.png?1574065953

Інклюзивне навчання на Рівненщині

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

Інклюзивне навчання – є однією з невід’ємних частин освітньої реформи. Саме воно нагадує суспільству про важливість життя без дискримінацій, тобто про рівність усіх. За даними Міністерства освіти та науки України відомо, що бюджет 2019 року передбачав 504,5 млн гривень на розвиток інклюзивної освіти. А це означає, що вперше Уряд спрямував гроші на підтримку інклюзії не тільки в садочках та школах, але і в закладах професійної освіти.

Інклюзивна освіта – це не просто «прихід дитини з особливими освітніми потребами до звичайної школи». Це більше. Детальніше про те як влаштоване таке навчання у школах на Рівненщині - дізнавайтеся далі.

Для початку потрібно зрозуміти, що таке інклюзив. Давайте розглянемо найпоширеніші його пояснення:

  • «Процес звернення і відповіді на різноманітні потреби учнів через забезпечення їхньої участі в навчанні, культурних заходах і житті громади, та зменшення виключення в освіті та навчальному процесі», таке пояснення визначенню інклюзивна освіта дає ЮНЕСКО.

  • «Інклюзивне навчання – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей», за "Концепцією розвитку інклюзивної освіти. Наказ МОН від 01.10.2010 № 912".

Загалом, якщо підсумувати, то інклюзивне навчання - це про рівність і про право на освіту. Тобто учні мають право навчатися у загальноосвітніх класах за місцем проживання. У разі потреби вони можуть отримати підтримку у навчальному процесі, а це включає у себе перепланування школи, класу, програми. Все це робиться для того, аби всі учні були учасниками навчального процесу і могли проводити час разом, соціалізуватися та адаптуватися до середовища.

Діти з особливими освітніми потребами - це діти до 18 років, які потребують додаткової навчальної, медичної та соціальної підтримки з метою покращення здоров’я, розвитку, навчання, загальної якості життя та соціалізації. Якщо казати простіше - це включення у групи своїх однолітків та інших дітей. До цієї категорії належать і діти з постійною або тимчасовою інвалідністю.

 

Організувати інклюзивне навчання без співпраці всіх учасників навчального процесу - важко. Для полегшення введення інклюзивного навчання мають бути залучені батьки, вчитель інклюзивного класу, асистент вчителя/дитини, інклюзивно-ресурсний центр та керівник закладу.

    

 

 

 

 

 

 

Що ж таке інклюзивно-ресурсний центр? (ІРЦ)

“Інклюзивно-ресурсний центр - це установа, що забезпечує права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття освіти за місцем проживання шляхом проведення комплексної оцінки розвитку дитини, надання корекційно-розвиткових послуг та супровід таких діток”,- розповідає Юлія Ковальчук, завідувач сектора інклюзивної освіти управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації.

Основне завдання ІРЦ - виявлення освітніх потреб шляхом проведення комплексної оцінки та надання рекомендацій щодо навчання дитини, а вже потім надання корекційно-розвиткових послуг (обстеження-висновок-консультації-підтримка).

“Для виявлення особливих освітніх потреб державою здійснено закупівлі комплектів сучасних методик світового рівня (5 методик на кожен ІРЦ). Фахівці ІРЦ  мають підтвердити право на користування даними методиками”, - додає Юлія Ковальчук.
 
Станом на грудень зареєстровані 28 ІРЦ, прийнято рішення про створення ще одного 29-го, у Костопільському районі.

 

Тож, щоб організувати навчання для дитини з особливими освітніми потребами, батьки мають звернутися до інклюзивно-ресурсного центру з заявою оцінку розвитку дитини. До слова, ІРЦ має впродовж місяця провести таку оцінку, а сама оцінка може тривати до 10 днів.

 ІРЦ у своєму висновку має зазначити потреби дитини в корекційно-розвиткових послугах, асистенті вчителя та/або дитини. Далі батькам необхідно подати заяву про зарахування та інші документи до закладу загальної середньої освіти, куди дитина буде вступати до 31 травня.

Чому висновок ІРЦ варто подати раніше?

Аби керівнику закладу полегшити роботу, та попередити заздалегідь про потреби, які виникнуть для організації інклюзивного навчання. Складність у тому, що навчальний рік починається всередині календарного, тобто фінансового року, тому не завжди є можливість ввести посаду асистента вчителя з початку навчального року.

Та перед цим, батькам для вчасної організації інклюзивного навчання потрібно:

  • забезпечити комплексну оцінку розвитку дитини (це зроблять в інклюзивно-ресурсному центрі);
  • подати документи для зарахування до школи;
  • співпрацювати із фахівцями під час складання індивідуальної програми розвитку.

Від закладу загальної середньої освіти залежать:

  • асистент вчителя;
  • вчитель інклюзивного класу;
  • навчальне приміщення;
  • складання індивідуальної програми розвитку;
  • психолого-педагогічні і корекційно-розвиткові заняття за державний кошт.

 

Асистент вчителя – хто це і яке його завдання?

Аби дізнатися більше деталей про професію, про яку тепер мають згадувати на рівні з вчителем вирішили поспілкуватися з людиною, яка працює у цій сфері вже 6 років.

Ольга Крисюк - працює асистенткою вчительки початкових класів Рівненської ЗОШ №9, вже впродовж шести років.

- Які обов’язки асистента вчителя? - журналістка.

- В обов’язки асистента входить дуже багато. Найперше, асистент спільно з вчителем, під його керівництвом, працює з учнями або індивідуально, або у невеликих групах. Здійснюємо різноманітну діяльність, яка дозволяє максимально виконати освітню програму,- розповідає Ольга Крисюк.

- Асистент з вчителем може здійснювати і соціально-педагогічний супровід діток з особливими освітніми потребами. Що це означає? - журналістка.

Це перехід з одного кабінету в інший, похід в бібліотеку чи їдальню. Все це ми контролюємо і здійснюємо разом. Також ми спільно під час уроку спостерігаємо за поведінкою дітей, як під час навчально-виховного процесу, так і на перервах, - асистент вчителя Ольга Крисюк.

“Разом ми робимо різні навчально-виховні заходи. Також практикуємо паралельне викладання. Тобто, коли одночасно вчитель і асистент працюють з групами дітей, тоді у кожного з нас є можливість залучати абсолютно всіх дітей, щоб всі працювали”, - додає Ольга.

Окрім цього у Рівненській ЗОШ №9 практикують додаткове навчання. Що це означає?

Коли основний матеріал викладає вчитель, а асистент вже допомагає, або додатково пояснює окремо учням, для кращого сприймання і розуміння навчального матеріалу. Крім цього, у школі є ще “підтримуюче викладання”, Ольга розповідає, що під час нього вони діють за принципом - “один викладає, інший допомагає”. 

Також не навчанням єдиним, асистент - це і допомога у соціалізації для дітей з особливими освітніми потребами.

“Співпраця навіть в організаторських моментах, одяг - підготуватись до фізкультури, спуститись на обід в їдальню, гігієна. Всі походи, усі заходи в межах школи - все це ми робимо разом. Одним з важливих критерій є рівень нашої комунікації. Ми як обидві сторони вміємо слухати і розуміти один одного. Чи вміємо ми спільно знаходити рішення різних питань,чи проблем, якщо такі виникають?”, додає асистентка вчительки Ольга.

“Звичайно, ми всіляко намагаємося створити усі умови для навчання, доброзичливу і невимушену атмосферу в класі, щоб і нам і дітям навчатися було зручно і комфортно. Аби діти, які до нас приходять, то приходили з настроєм та бажанням сумлінно вчитися”, - розповіла Ольга, асистентка вчителя початкового класу.

 

 

Ольга Крисак працює разом з Наталією Мельник - вчителькою початкових класів. Пані Наталія працює у школі вже впродовж 18-ти років, в інклюзивних класах 5-ий рік. Вважає, що працювати з асистентом дуже зручно.

“Асистентка допомагає з супроводом на перервах, здружитися з дітками, навіть у спілкуванні, вона пояснює однокласникам, що хоче розповісти учень. Проводить його до туалету, бібліотеки, супроводжує його у школі. Це зручно, якщо мені потрібно особисто з ним займатися, то у той час, вона дивиться за іншими дітками в класі, а я проводжу час з ним. Мені набагато легше”, - розповідає вчителька початкових класів Рівненської ЗОШ №9 Наталія Мельник.

“Він має успіхи, він радіє цьому, він відчуває себе потрібним. Я рада, що таку посаду ввели”,- Наталія Мельник.

Не лише у місті. У області активно впроваджують інклюзивне навчання. Як саме це виглядає у громадах?

 Про створення інклюзивно-ресурсного центру у Острозі розповіла Людмила Кухарук - начальниця відділу освіти виконкому Острозької міської ради.


 “Ще, напевно, років чотири у НВК Острозька “школа-гімназія”, було введено інклюзивне навчання, де створено всі умови для дитини з особливими освітніми потребами. Зараз ця дівчинка здобуває освіту у 5 класі. Тож за заявами батьків у Острозькій ЗОШ №3 створено інклюзивний клас - перший. Трохи важко, що нема ще такого порядку злагодженого, щоб одразу працювала система”.

Та попри такі позитивні зрушення, виникають і певні труднощі.

"Хоча між викладачами налагоджена співпраця, але у нас охоплені учні як з району так і з міста. У нас діє лише один центр, тож і фахівців ще не багато. Через те вони загружені і є складності у наданні послуг дітям з особливими освітніми потребами. Однак, все це робиться для того, щоб навчання проходило у школі успішно",- додає пані Людмила.

 

А ось у місті Корець, Корецького району в ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 створено інклюзивну кімнату.


Олена Остапчук - директорка Корецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, розповідає:

“У цьому навчальному році у нас є дитина, яка навчається за інклюзивною формою навчання. Для таких дітей, а в нас їх десять, ми створили інклюзивну навчальну кімнату. До неї вже надійшло оснащення. Хочу сказати, що інклюзивна кімната у нас обладнана на достатньому рівні. Ми працюємо над її створенням і окомплектуванням, частина обладнання має ще підійти”.


 

“Ми разом з вчительським колективом створюємо таку атмосферу, щоб дітям хотілося вчитись”,- Олена Остапчук.

На цьому адміністрація школи та батьки не хочуть зупинятися. Планують приміщення збільшити, оскільки у них є така можливість. У даному приміщенні хочуть залишити ігрову зону, а в наступному кабінеті створити навчальну зону. Вважають. що вона має бути комфортна велика простора і світла і наповнюватися обладнанням щоб дітям теж було комфортно.


Авторка: Іванна Власюк

Відео: Олександр Бойко, Юрій Кобів

Матеріал виготовлено в рамках проекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: