Фото ілюстративне
Податки, субвенції та дотації - те, на що таки зможуть розраховувати у 2020 році існуючі об'єднані громади на Рівненщині. Але далеко не всі. На які саме гроші можуть сподіватися та кому обіцяні "пряники" об'єднання поки не дістануться?

Дев’ять ОТГ Рівне нщини, які обиратимуть керівництво наприкінці року, з початку 2020-го працюватимуть фактично за тими ж правилами, що й раніше. Справа у тім, що вони не включені у перелік тих, хто матиме прямі міжбюджетні відносини з державною скарбницею.

- Вони не будуть отримувати базової дотації, не будуть отримувати освітньої субвенції, та, головне, не будуть отримувати податок з доходів фізичних осіб – 60%, що є найбільшим джерелом наповнення місцевих бюджетів громад, - каже радниця з питань фінансів Ірина Кондратюк.

У подібній ситуації вже пів року знаходиться Малинська ОТГ, де вибори відбулися ще 30 червня 2019 року. І з початку 2020-го ситуація тут також не зміниться. У них є вже керівник, сформовані органи управління, але з першого січня вони так само, як новостворені ОТГ, не матимуть ПДФО, ні базової дотації, ні інших субвенцій.

- Тут ситуація дещо легша, адже з 1 січня 2020 року тут, принаймні об’єднають в один бюджети усіх сільських рад, тобто фактично розрахунок здійснюватиметься як на велику сільську раду. А громади, які лиш ідуть на вибори, і далі житимуть за окремими бюджетами, - продовжує Ірина Кондратюк.

Цьогоріч на пряму з державним бюджетом працює 32 ОТГ.

Саме неможливість ОТГ працювати у прямих міжбюджетних відносинах, на думку експерти, нівелює переваги об’єднання, яке передбачало фінансову незалежність за рахунок податкових та інших надходжень.

- Сподіваємося, що перехід таки здійсниться з 1 лютого, але його механізм поки невідомий, - констатує Ірина Кондратюк.

Що ж до існуючих громад, то для них у фінансовому плані змін не передбачаються. Розрахунки ідуть і на далі базової дотації й освітньої субвенції згідно з формулами, а от на рахунок інфраструктурної субвенції – то вона затверджена такому ж розмірі, як і минулого року.

- Але громад у нас значно більше. Треба розуміти, що 2,1 мільярда гривень потрібно буде поділити не на 800 ОТГ, а на понад тисячу. Тому варто бути готовим, що кількість коштів на кожну громаду уріжеться, - каже радниця з питань фінансів Ірина Кондратюк. – Але знову ж таки, всі знали, що так і буде. Інфраструктурна субвенція – це своєрідний пряник для громад, підтримка, особливо сільських, бо розрахунок її здійснюється залежно від площі громади та кількості сільського населення.

Основним джерелом доходів ОТГ залишається податок на доходи фізичних осіб, хоча є такі громади (Привільненська, Шпанівська, Корнинська), що найбільше мають прибутки від акцизу. Тому час радісною новиною для багатьох ОТГ стало відтермінування передачі акцизного збору з АЗС від місцевих бюджетів до Дорожнього фонду.

- Як на мене, це не зовсім правильно, - продовжує Ірина Кондратюк. – Бо виграють у цьому випадку сільські ради, які розташовані на трасі, де є заправки, але ж заправляються всі. Тому було б логічніше, якби ці кошти йшли у дорожній фонд, але зі справедливим розподілом – на усі громади згідно з протяжністю доріг.

Поміж тим, за словами експерти, з 2021 року такого переходу не уникнути, тож місцеві органи самоврядування повинні до цього підготуватися.

Читайте також: На Рівне нщині з'явився перший район, повністю покритий ОТГ