Будівлі Рівне нського краєзнавчого музею незабаром 180 років. Однак, приміщення знаходиться у далекому від привабливого стану. Ба більше, навряд чи він претендує на звання збереженої арітектурної перлини міста. Все тому, що з нього обсипається штукатурка, сипляться стіни і стирчать прогнилі балки даху. Всередині все просякнуте радянським минулим. Ба навіть експонати все ті ж, що я бачила будучи там 20 років тому. Ми запитали, чому ж і від кого чекати ремонту музею? 

4 місяці тому, після серйозних чвар в Рівне облраді, було призначено нового директора Олександра Булигу. Саме за його кандидатуру декілька місяців тривала перепалка між депутатами, за якою ніхто не звертав увагу на сам об'єкт. Втім, пан Олександр розуміє, що чекати поки музей владі знадобиться - марно:

"Проектна документація за якою повинні робити реконструкцію було виготовлено у 2015 році. З тих пір було проведено тендер, але його скасували. Нині, аби знову його оголосити, документи треба коригувати. Ціни змінились. Вартість робіт теж. Навіть після будівництва багатоповерхівки змінились показники геодезії. Грошей на коригування нам не дадуть. Що вже казати за ремонт", - прокоментував Олександр Булига

За розрахунками інституту проектування "Діпромісто" вартість документів понад 720 тисяч гривень. Орієнтовна вартість реставрації музею близько 26 мільйонів гривень

Сам музей знаходиться на балансі Рівне облради. Вони і мали б лобіювати виділення коштів на документацію, а згодом і на реконструкцію краєзнавчого музею. Однак, коштів у бюджеті області надто мало, аби говорити про архітектурні пам'ятки:

"У нас на ремонти і будівництва в обласному бюджеті на наступний рік всього лише 60 мільйонів гривень. А потреб на 800 мільйонів. Де ці кошти взяти? Треба будувати школи і садочки. У нас просто немає фінансів на ремонт музею. Тому, потреби витрачати майже мільйон на коригування проекту, аби він лежав і через три роки знову став недійсним - просто нема сенсу. Гроші на вітер", - прокоментував в.о. керівника Департаменту архітектури і будівництва Рівне нської ОДА Віталій Кардаш

Врятувати неможливо позбутись

Вихід з цієї ситуації побачив депутат Рівне ради Роман Стасюк, який особливо переймається архітектурними пам'ятками міста. Він на останній сесії запропонував виділити кошти хоча б на ремонт даху, з міського бюджету Рівного, адже музей знаходиться у місті. Як можливий варіант співфінансування, такий крок озвучив і Віталій Кардаш, щоправда не відкинув і залучення міжнародних донорів або ж, якщо Рівне погодиться взяти музей на баланс міста.



"У музеї працює 80 людей. Вони сплачують податки до міської казни, і частину цих коштів можна було б віддавати їм на ремонт та реконструкції. Краєзнавчий музей потрібно зберегти, адже він може заманювати туристів і бути історичним обличчям міста. Сума понад мільйон ними сплачена ПДФО. За ці кошти можна почати ремонт даху", - озвучив депутат Роман Стасюк.

Однак, міські обранці таку пропозицію не підтримали. Як пояснила заступниця міського голови Галина Кульчинська, у Рівного дуже багато видатків і фінансувати музей вони теж не можуть:

"Ми маємо заклади, які варто профінансувати. Приміром, це "ПДМ", який святкуватиме 80-річчя. Також ми фінансуємо ПТУ, які не є на балансі міста, і це мала б оплатити Держава. Хочу нагадати, що з держбюджету надійшла медична субвенція 30 мільйонів гривень. Місту обласні обранці дали всього 240 тисяч гривень. То про що ми говоримо? У нас достатньо власних видатків. Перевантажені школи і садочки," - прокоментувала Галина Кульчинська.

Отже, очікувати ремонту Рівне нського краєзнавчого музею взагалі не варто. Влада розводить руками, а сподіватись на неймовірну активність керівництва музею не береться жоден чиновник. А один депутат, в полі навряд чи воїн...