У Рівному руйнується обласний краєзнавчий музей. Його стара покрівля протікає. Стеля другого поверху на межі падіння, під загрозою й унікальні експонати. Руйнується також фасад приміщення. Музейники у розпачі. Чекають допомоги.

Це не фільм жахів, а кадри із горища Рівне нського обласного краєзнавчого музею. Ще з 2016 року тут не проводили реконструкцію. У даху є невеликі шпарини. Тож кожного разу, коли дощ - усе горище у воді. Через надмірну вологість прогнили дерев'яні конструкції, які тримають дах. Будівлю теперішнього музею збудували у 1839-му. Відповідно конструкція у нього стара та потребує реконструкції, розповідає Віктор Крук.

Якби кожен рік виділяли не значні кошти на усунення цих нагальних питань. З 14-го року у нас розроблений проект на реставрацію цієї будівлі і в усіх інстанція є копії цього проекту є і гроші заложені. Всі знають які кошти потрібно, кожного року ми оновлюємо цей запит, - розповідає інженер із експлуатації будівель музею Віктор Крук.

Додає, на реставрацію даху потрібно близько трьох мільйонів гривень. Та поки коштів немає, працівники музею власноруч, латають щілини та збирають воду на горищі після негоди. А витратні матеріали купляють за кошти, зароблені на продажі білетів. Якщо ж вони цього не робитимуть, то стеля може впасти та пошкодити дорогоцінні та історичні експонати. Більше того, знищиться й сама будівля, а вона є пам'яткою архітектури. У той же час, мокру стелю, неозброєним оком можна побачити уже у залі ікон. Руйнується й фасад будівлі.

Я не можу сказати, що влада є до нас байдужою, але ж ви розумієте, що ситуація яка склалася в країні загалом, і ті події, які відбуваються на Сході, і ті події на Рівне нщині , то затопило, дороги і медицина. Ми розуміємо, що культура завжди відходить на другий план, і тому ми не нарікаємо на владу, ще не є наша мета. В мене девіз такий - допоможи собі сам, - говорить в.о. директора Рівне нського обласного краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк.

Однак, за кошти, зароблені на відвідувачах музею, не усунеш такі глобальні проблеми, які виникли. В обласному управлінні культури кажуть, роблять усе можливе для підтримки музею.

Ми хочемо починати робити частинами тому попросили 4,7 мільйона - це для того, щоб ми починали робити хоча б дах, коли зробимо, коли зробиться дах, то можна робити щось інше, - каже заступник начальника обласного управління культури і туризму Світлана Хомяк.

Тож, чи виділяти кошти на музей, вирішать депутати на сесії обласної ради, яка відбудеться 14 червня.
 

 

Читайте також: у Рівному відбудуться "Музейні гостини"

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber