Рівненський обласний лабораторний центр оприлюднив результати санітарно-паразитологічного моніторингу об’єктів довкілля в минулому році.

З метою організації і проведення комплексних санітарно-оздоровчих і профілактичних заходів фахівцями було визначено показники забрудненості об’єктів довкілля збудниками паразитозів та виявити джерела і шляхи забруднення.

Відомо, що у 2018 році при дослідженні 5615 проб довкілля в 86–ти були виявлені збудники гельмінтозів та протозоозів (яйця аскарид, токсокар, цисти лямблій, личинки кишкової вугриці).

Позитивні результати санітарно-паразитологічних досліджень об’єктів довкілля становили від 0,3% до 1,4% досліджених проб. Наявність позитивних знахідок збудників паразитарних хвороб у довкіллі: воді відкритих водоймищ, овочах, грунті, в тому числі в осередках гельмінтозів, рекреаційних зонах, дитячих майданчиках, дошкільних навчальних заклада, воді питній, змивах, свідчать про ризик зараження населення паразитозами, формування нових осередків.

Дивіться ще: хлопця, що влаштував шоу з хлопавками у центрі Рівного, шукають правоохоронці (ВІДЕО)

Яйця геогельмінтів (аскарид) виявлялись з городини в осередках гельмінтозів Дубенського, Острозького,  Корецького та Сарненського районів; у ґрунті (яйця аскарид, токсокар, личинки кишкової вугриці) Дубенського, Дубровицького, Зарічненського, Радивилівського, Острозького, Рівне нського, Сарненського, Рокитнівського районів та місті Вараш.

Відмічалась забрудненість води відкритих водоймищ яйцями геогельмінтів в 7-ми районах: Дубенському, Костопільському, Млинівському, Острозькому, Здолбунівському, Сарненському , Рокитнівському; води питної з колодязів яйцями аскарид у Корецькому та Сарненському  районах. Цисти лямблій виявлялись у воді відкритих водоймищ у більшості районів та місті Рівне , крім Млинівського, Радивилівського, Рокитнівського. Забруднення ґрунту цистами лямблій виявлено у Дубенському, Рівне нському районах; овочах Рівне нського району.

Дослідження води плавбасейнів на паразитологічні показники проведено у Рівне нському (14 зразків), Острозькому (3 зразки) районах та містах Рівне (31 зразок), Вараш (6 зразків), позитивні знахідки не виявлялись.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber