Ситуація катастрофічна. У Рівненському обласному центрі служби крові вичерпується кількість тест-систем, за допомогою яких перевіряють донорську кров. За день її жертвують в середньому 50-70 донорів. Однак, до того як вона потрапить до пацієнтів, кров мають перевірити на 4 вірусні захворювання. Запасів таких тест систем вистачить на 8-10 днів. Є ще чимало проблем, із якими зіштовхнулися у єдиній в області станції переливання крові.

У Рівненському центрі служби крові закінчуються тест системи, за допомогою яких донорську кров перевіряють на наявність вірусу імунодифіциту, гепатитів B і C, сифілісу. Окрім того, майже вичерпані запаси одноразової пластикової тари, в яку збирають кров. ЇЇ вистачить на місяць-півтора. А от тест систем і того менше. Їх залишилося на 8-10 днів. Така ситуація критична, каже головна лікарка медзакладу, адже неперевірену кров використовувати не можна.

У закладі намагалися поки впоратися самотужки. На закупівлю тест-систем цьогоріч освоїли 300 тисяч гривень, які були передбачені на інші розхідні матеріали та медикаменти. Однак, і цього замало. Та навіть, якщо область зможе виділити додаткові кошти, швидко їх направити на закупівлю необхідного не вдасться. Проведення тендерів займе щонайменше 2 місяці. Стільки часу немає. До того ж закуповувати цей розхідний матеріал має централізовано Мінстрество охорони здоровя. Там лише годують обіцянками.

Такою ситуацією занепокоєні і постійні донори крові. Говорять, чимало сил покладають аби популяризувати донорство. Нині щодня від 50 до 70 людей готові ділитися своєю кров'ю.

Серед інших проблем у єдиній в області станції переливання крові - вже декілька років аварійна покрівля. Деревяне перекриття згнило. Під час злив заливає приміщення на третьому поверсі, -каже Ліна Михальчук.

У профільному управлінні кажуть, про проблему із дахом знають, вирішити її планують цьогоріч.

А от що стосується тест-систем, просять не хвилюватися. Мовляв, поки затримок немає.

Натомість, керівництво закладу спільно із пойстійними донорами крові хоч і сподіваються на вчасні поставки, однак не надто вірять словам чиновників. Тож вже звертаються по допомогу у всі можливі благодійні фонди країни. Бо ж ціна питання занадто висока.

Читайте також: На Рівненщині очікуються заморозки до -5 градусів