Близько 200 дітей у Рівному та Рівненському районі потребують паліативної допомоги. В нашій області нині функціонує лише один дитячий хоспіс. Будівельні роботи у другому, в селі Дядьковичі, майже завершені. Побудували його за кошт благодійників. Вже у квітні тут теж планують приймати маленьких пацієнтів. А поки до них додому приїздять мобільні бригади паліативної допомоги. Яку допомогу надають лікарі, та що зробити не спроможні - далі у сюжеті.

Завершені усі ремонтні та монтажні роботи. У дитячому відділенні паліативної допомоги у селі Дядьковичі вже облаштовані палати для маленьких пацієнтів. Після відкриття у квітні, діткам, які потраплятимуть у медзаклад надаватиметься якісний комплексний догляд медиків. У цей час батьки, котрі з важко хворими дітьми знаходяться цілодобово і без вихідних матимуть змогу відпочити. Тут їм надаватимуть і духовну підтримку, адже дитячий паліатив має свою специфіку, каже священослужитель Олександр Кулик.

У Дядьковичах облаштували нині 6 ліжок, за потреби після відкриття відділення, їх кількість зможуть переглянути. Лише у Рівному та Рівненському районі проживає близько двох сотень дітей, котрі потребують паліативної допомоги.

Мобільна бригада паліативної допомоги у складі педіатра, терапевта, хірурга, медсестри, фізіоперапевта, психолога та капелана вже надає допомогу 25 дітям. Нині медики чергуючись приїздять до дітей додому.

Сьогодні за розкладом у медиків бригади візит до 6-річного Тимофійка жителя села Милостів.

Педіатр оглядає хлопчика, консультує , за потреби виписує рецепти на ліки, або ж привозить їх. Наступний пацієнт чекає вже у Рівному. 4-річний Михайлик має рідкісний і складний орфанний діагноз. В Україні з такої недугою двоє дітей.

Хлопчик займається плаванням, до нього приходить фізіотерапевт. Однак, коштів на усе першочергове і необхідне категорично не вистачає. Дитині потрібне спеціалізоване харчування. Вартість однієї пляшечки, котрої вистачає на день понад 200 гривень. Національна служба здоров'я України тогоріч на одного паліативного хворого виділяла 8 тисяч гривень. В 2021 році сума має зрости.

Є надія на нову обласну програму розвитку та підтримки паліативних хворих, котра нині в процесі розробки, кажуть медики. В її рамках на такі потреби залучатимуться кошти з обласного бюджету та бюджету територіальних громад, де проживають важкохворі паліативні дітки. Втім, нині спеціалізоване харчування, памперси та інші засоби гігієни лягають на плечі батьків або благодійних фондів. Допомогти їм може кожен, перерахувавши будь-яку суму на рахунок, який Ви зараз бачите на екрані.

Благодійний фонд "Скарбниця Надії"
Картка Приватбанк
5169 3305 1506 8762.

Читайте також: Школи Рівного та області вже цього тижня можуть перейти на дистанційку