За кілька днів розпочинається новий навчальний рік. У кожному університеті свої порядки, а Covid-19 продовжує їх коригувати. Важливо зазначити, що молодь навчається як в Україні, так і в закордонних вишах. Студенти поділилися із журналісткою Rivne1.tv своїми думками щодо карантинних обмежень, онлайн навчання та планами на новий навчальний рік.

"Зараз я навчаюся у 2 університетах: Київському імені Шевченка та Ханойському Гуманітарному (В'єтнам). Вивчаю в'єтнамську мову.

Щодо навчання у Києві. Оскільки я ще не в Україні, тому точно не знаю чи навчатимемося ми дистанційно чи ні. Нещодавно я списувалася із відділом академічної мобільності, вони не дали точної відповіді. Як я зрозуміла, скоріше за все, ми ходитимемо на пари, як завжди.

Щодо навчання в Ханої, то тут люди ставляться більш серйозно! Близько місяця тому з'явилися нові випадки зараження на Covid-19 (перші за рівно 99 днів "без них"). Буквально за кілька днів люди знову масово почали носити маски, деякі школи cкасували навчання чи просто зменшили кількість уроків.

Щодо моїх пар, то істотних змін не відбулося: у моєї групи, як були пари в онлайн режимі, так і збереглися. Проте, підозрюю, що університет також запровадив певні обмеження щодо його відвідин, тому що за лічені дні в студмістечку зменшилася кількість студентів. Припускаю також, що могли початися канікули (тут вони у різний час).
Відповідаючи на питання, що робитиму, якщо буде карантин (уявімо, що я тут і лишусь в Ханої), то буду на самоізоляції, але вже не такій строгій, тому що так навряд чи буде. Просто навчання буде тривати онлайн і далі.
Я планую скоро повертатися додому. Приїду, складу сесію за літо, відпочину трошки вдома і після цього повернуся в Київ на навчання, потім знайду роботу і поєднуватиму це все діло", - Наталія Ковальчук, студентка 5 курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Університету суспільних та гуманітарних наук В'єтнамського національного університету. 

"Я студентка спеціальності "Професійна освіта. Комп'ютерні технології". У зв'язку із карантином складно вивчати деякі дисципліни, особливо, програмування, але все можливо, якщо приділяти достатню кількість часу. Викладачі університету допомагають та доступно розповідають. Іноді записують відео-лекції. Це дуже зручно. Ніхто не знає, яке буде навчання надалі. Звісно, хочеться відновити свій звичайний темп життя, але маємо те, що маємо.
У вільний час від навчання я фотографую, тому, якщо продовжать карантин та будуть онлайн лекції - не засумую, а навпаки розвиваму свої вміння. Також буде час сконцентруватися на програмуванні. Надіюся, що вже скоро повернемося у буденність, яка була до карантину", - Наталія Олесь, студентка 2 курсу Рівне нського державного гуманітарного університету.

"Я навчаюсь на актрису у Карпенко-Карого. Нам досі не сказали якого числа розпочинається навчання, кажуть або 1, або 15 вересня. Про дистанційне навчання не може бути мови, бо ми актори. Онлайн просто безсилі, чахнемо і не можемо займатися професією. Хоч я вже на 5 курсі і можу дистанційно писати магістерську роботу, але через карантин ми не випустили одну нашу виставу, над якою довго та важко працювали, а було це ще навесні. Якщо ми зовсім не матимемо практики, то 1,5 роки навчання - коту під хвіст. Загалом, сподіваємося на краще. Добре, що розпочалися кінозйомки і ми можемо хоч десь бути акторами...", - Анжеліка Оніщук, студентка 5 курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

"Навчаюся у мальовничому місті Кременець. У КОГПА ім.Тараса Шевченка на факультеті музичного мистецтва. Дуже за ним сумую! Так як моя майбутня професія пов’язана зі співом, то мені просто необхідні щоденні заняття, практика та розвиток. На превеликий жаль, ситуація в країні не поліпшується. Карантинні обмеження для всіх є проблемою. Постійно потрібно шукати транспорт, щоб доїхати до місця призначення. Тим паче, для студентів це не по бюджету, а маска тепер є невід'ємним аксесуаром на обличчі.
Надія є в мене та, мабуть, і в більшості студентів, що з 1 вересня, все-таки, продовжиться навчання у рідних стінах навчальних закладів. Обіцяли повідомити, чи відновиться навчання 28 серпня. Поки чекаю новин", - Софія Коваль, студентка 3 курсу Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка.

"Зараз життя дуже непередбачуване, завжди треба вчитися чомусь новому і, як казав Іван Франко, треба бути “semper tiro” - завжди учнем. Тому планую вступати на магістратуру, склала вже всі екзамени, але побачимо, як повернеться життя.

Скоріше за все навчання, яке у магістрів розпочнеться 15 вересня, буде дистанційним, і я цьому надзвичайно рада. Особисто для мене - це буде набагато вигідніше, адже тоді я зможу з легкістю поєднувати навчання із роботою. А, враховуючи те, що працюю по спеціальності в готелі, поєднання теорії і практики - це просто супер.

Отже, навчайтеся, відкривайте нові горизонти і можливості, гризіть граніт науки та головне - ніколи не зупиняйтеся на досягнутому. Адже безкінечність - не межа", - Валентина Петришина, студентка 5 курсу Київського національного університету культури і мистецтв. 

 

"Навчання в моєму університеті дуже цікаве, маємо безліч практик за кордоном, можливість подорожувати та заробляти самі собі на навчання. Зокрема, я завдяки своєму університету побувала в 6-х країнах.

Ситуація із короновірусом і закриттям кордонів мене дуже пригнічила, так як очевидно, що ні про яку практику за кордоном вже не може бути мови. Коли почався карантин в Польщі, я повернулася в Україну і навчалася онлайн - це вже було не так цікаво, але була хороша нагода почати займатися собою. На даний момент для студентів Польщі немає проблем із перетином кордонів, нас пускають без обсервації і ми можемо без проблем подорожувати в ті країни, які зараз відкриті . Я дуже надіюся, що із нового навчального року університет почне працювати в звичному для нас режимі і можна буде їздити на практику", - Анна Ящук, студентка 3 курсу Академії готельно-ресторанного бізнесу у м. Познані (Польща).

Читайте також: Коли Рівне нській район вийде із "червоної зони"?